Kurt Vonnegut

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut, 1972.
Kurt Vonnegut, 1972.
FöddKurt Vonnegut, Jr.
11 november 1922
Indianapolis, Indiana, USA
Död11 april 2007 (84 år)
New York, New York, USA
Nationalitetamerikan USA
Språkengelska
Verksam1949–2007
GenrerSatir
Galghumor
Science fiction
Framstående verkVaggan (1963), Slakthus 5 (1969), Morgonmål för mästare (1973)
Webbplatshttp://www.vonnegut.com/
Kurt Vonnegut i USA:s armé under tidigt 1940-tal.

Kurt Vonnegut, Jr., född 11 november 1922 i Indianapolis i Indiana, död 11 april 2007 i New York i New York, var en amerikansk författare och konstnär. Han tjänstgjorde under andra världskriget i den olyckliga 106th Infantry Division, två av divisionens regementen inringades och kapitulerade under inledningen av Ardenneroffensiven, bland de cirka 8000 man som kapitulerade och hamnade i tyska fångläger fanns Kurt Vonnegut. Han hamnade i ett fångläger i Dresden och fick där uppleva bombningen av Dresden.[1]

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Vonneguts böcker består ofta av en ganska oortodox kombination av science fiction och mer verklighetsnära person- och samhällsskildringar. Hans mest kända verk är den delvis självbiografiska romanen Slakthus 5 (1969), som utspelar sig under bombningen av Dresden under andra världskriget.

Kurt Vonnegut har kallats för en av de främsta samtidskritikerna i USA. Hans litterära produktion dryper av cynism och består uteslutande av en kritisk granskning av den västerländska livsstilen och de uttryck som framför allt kristendomen tar sig i form av självgodhet och grymhet.

Kurt Vonneguts stil utmärks, bortsett från hans satir och cynism, av att han återanvänder ett flertal uttryck och begrepp och händelser. Vonneguts alter ego är Kilgore Trout, en fiktiv science fiction-författare som skrivit otaliga noveller och romaner, men endast fått sina historier publicerade som utfyllnad i pornografiska tidningar och böcker. Trouts berättelser brukar ofta "citeras" eller hänvisas till.

Bibliografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

(Översättning Olov Jonason, om ej annat anges)

Filmatiserade verk (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • Kurt Vonnegut har arbetat som bilförsäljare av bilmärket SAAB.
  • Nasa döpte asteroid 25399 Vonnegut efter författaren.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Beevor 2015, s. 224-225.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]