Kvartetten som sprängdes

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Kvartetten som sprängde (film).
Kvartetten, som sprängdes
FörfattareBirger Sjöberg
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
GenreEpik
Förlag för förstautgåvanAlbert Bonniers förlag
Utgivningsår1924

Kvartetten, som sprängdes är en roman i två delar av Birger Sjöberg.[1] Den publicerades av Bonniers 1924. Boken har även utkommit uppdelad i tre delar. Senare utgåvor stavar ofta titeln utan kommatecken, men i de tidigare utgåvorna har titeln ett kommatecken efter Kvartetten.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen, som utspelar sig i en småstad, har ett mycket stort persongalleri, men den handlar främst om medlemmarna i stadens stråkkvartett och hur de, och andra, ger sig på aktiespekulation. Bland kvartettens medlemmar finns journalisten Cello och boken skildrar bland annat hans kärlekshistoria med Märta Åvik.

Kritiskt mottagande[redigera | redigera wikitext]

Litteraturkritikern Fredrik Böök inledde sin recension med att nämna Sjöbergs tidigare framgång med Fridas bok och fortsatte: "För andra gången har man ett enastående tillfälle att falla i djup förvåning. Den är helt enkelt ypperlig! Den skingrar alla onödiga farhågor och slår segerrikt fast, att Birger Sjöberg är mera än en originellt inspirerad vissångare — han är en författare av hög rang. Kvartetten som sprängdes är en förtjusande bok, full av humor och kvickhet, lustiga infall och spelande lynne, klokhet och fint behag."[2]

Versioner[redigera | redigera wikitext]

Kvartetten som sprängdes. TV-teater 1962. Medverkande: Ove Tjernberg, Allan Edwall, Olof Widgren och Lars Lind.

Romanen har framförts som pjäs på Dramaten 1935 med Carl Barcklind. Barcklind hade även huvudrollen i den första filmatiseringen, Kvartetten som sprängdes (1936).

År 1950 gjordes en ny filmversion av Gustaf Molander, Kvartetten som sprängdes. År 1962 gjordes den som TV-teater och 1972 regisserade Hans Alfredson TV-serien Kvartetten som sprängdes, som sändes i SVT under våren 1973.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Birger Sjöberg - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/birger-sj%C3%B6berg. Läst 6 juli 2022. 
  2. ^ Svenska Dagbladet, 29 november 1924, sida 7

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Wikisource
Wikisource
Texten till Kvartetten som sprängdes finns på Wikisource.