Kyrktupp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tuppen på Kågedalens kyrka i Västerbotten i Sverige utsågs till "Årets kyrktupp" 2007

En kyrktupp är en väderflöjel i form av en tupp, som är placerad på ett kyrktorns spira. Den är antingen en rundskulptur, eller urklippt som en silhuett av metall. Tupp som vindflöjel förekommer också på majstänger och världsliga byggnader. Kyrktuppar, som kom till Sverige under 1500-talet från kontinentaleuropa där de blivit vanliga under medeltiden, pryder under tidigt 2000-tal drygt 600 kyrkor runtom i Sverige.[1]

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

En kyrktupp symboliserar förkunnaren av Kristi lära, det vill säga dagens gryning i högre mening, och manar församlingen till vakenhet i dess kristliga liv. Att den kring en järnstång vridbara torntuppen alltid vänder huvudet mot vinden, utgör dessutom en sinnebildlig maning till den kristtrogne att modigt vända sig mot lärans fiender. Uppkomsten av kyrktuppen är oklar, vare sig den hör ihop med kyrklig symbolik eller möjligen går tillbaka på äldre föreställningar, då tuppen i så fall närmast haft en skyddande betydelse.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svenska kyrkan”. Arkiverad från originalet den 23 december 2015. https://web.archive.org/web/20151223035544/https://www.svenskakyrkan.se/karlshamn-trensum/kyrktuppen. Läst 6 januari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]