Mälarhöjdens kyrka

Mälarhöjdens kyrka
Kyrka
Mälarhöjdens kyrka och tunnelbanestation
Mälarhöjdens kyrka och tunnelbanestation
Land Sverige
Ort Stockholm
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Hägerstens församling
Plats Mälarhöjden
Invigd 1929
Bebyggelse‐
registret
21300000004687

Mälarhöjdens kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Hägerstens församling i Stockholms stift. Kyrkan ligger i stadsdelen Mälarhöjden i Stockholm, ovanför Mälarhöjdens tunnelbanestation. Kyrkan överlämnades 1984 av Mälarhöjdens kyrkostiftelse till Hägerstens församling. Mälarhöjdens kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Initiativet till kyrkobyggnaden togs under 1920-talet av invånare i den då nya stadsdelen, vilken vid västra ändhållplatsen till spårvagnslinjen Hornstull-Mälarhöjden. År 1923 gjordes ett upprop och en syförening bildades för att samla in medel. I juni 1928 hade 54 000 kronor insamlats och grundstenen lades.

Kyrkan, ursprungligen benämnd Mälarhöjdens kapell, uppfördes efter ritningar av Hakon Ahlberg och invigdes 1929. Från början var det en enkel rektangulär byggnad med enbart ett långskepp i en blandning av 20-talsklassicism och funktionalism. Åren 1966–67 byggdes koret ut, också det ritat av Hakon Ahlberg. Åren 1989–90 gjordes en tillbyggnad med församlingslokaler. I tillbyggnaden finns bland annat en glasmålning av Einar Forseth. Kyrkorummet har nord-sydlig orientering med kor i söder. Vid kyrkans sydöstra sida finns ett vidbyggt klocktorn. Mälarhöjdens kyrka byggdes till med församlingslokaler 1990, ritade av Åkerblads arkitektkontor, Nils-Gunnar Nilsson.

Väggarna i kyrkorummet är uppmurade av odekorerat rött tegel och golvet är av kalkstensplattor. Innertaket är plant och klätt med blåmålad trä samt utsmyckat med målningen Tron, hoppet och kärleken av Alf Munthe från 1929. Korfönstret från 1967 är komponerat av Maria Hillfon. Utanför kyrkan finns Livsträdet, en brunn i granit av Håkan Bonds från 1992.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Rune Bengtsson, Allan Hultén och Göthe Wenrup: Mälarhöjdens kyrka, utgiven av Mälarhöjdens kyrkostiftelse, tredje upplagan 1989
  • Rune Bengtsson: Konsten och konstnärerna i Mälarhöjdens kyrka, utgiven av Mälarhöjdens kyrlkostiftelse, andra upplagan 2011

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]