Högdalen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Högdalen
Högdalens centrum.jpg
Kommun Stockholm
Kommunområde Söderort
Stadsdelsområde Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde
Församling Vantörs församling
Bildad 1952
Antal invånare 9 463 (2015)
Landareal 201 hektar
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm
Högdalens läge i Stockholms kommun
Red pog.svg
 
Högdalens läge i Stockholms kommun.

Högdalen är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Stadsdelen gränsar till Bandhagen, Örby, Rågsved, Fagersjö och Gubbängen.

I Högdalen finns ett köpcentrum som invigdes 1959 och som sedan 2010 ägs av fastighetsbolaget Citycon.

Där ligger även Vantörs kyrka, vars kyrktupp har fått pris som en av Sveriges vackraste. Tuppen speglar av sig i hela Högdalen; bland annat har stadsdelens idrottslag Högdalens AIS tuppen i sitt klubbmärke.

Det ligger ett stort vitt hus med 13 våningar mitt i centrum, som i folkmun kallas för ”Tupphuset” för att det har en stor lysande tupp på fram- och baksidan. Den närmsta grundskolan är Bäckahagens skola. I övrigt finns här bland annat Högdalens industriområde, Fria Teatern och Högdalstoppen.

I Högdalen centrum finns också en simhall och där det i samma byggnad finns idrottshall, gym samt en bowlinghall.

I Högdalen finns även sopförbränningsanläggningen Högdalenverket. Intill sopförbränningsanläggningen ligger Vantör ÅVC. I området ligger också Stockholms nya gasverk.

Högdalens mest kända gata torde vara Skebokvarnsvägen, som omgärdar nästan hela stadsdelen. Inte minst är den känd genom Joakim Thåströms album Skebokvarnsv. 209. Skivans namn är också adressen där Thåström växte upp.

Nynäsbanan passerar förbi Högdalen. Det fanns tidigare en järnvägshållplats, men den lades ned 1948.

Tunnelbanestationen[redigera | redigera wikitext]

Högdalen är en station inom Stockholms tunnelbana som trafikeras av Tunnelbana 1 (gröna linjen). Stationen togs i bruk den 22 november 1954. Den första stationen var provisorisk, den nuvarande stationen invigdes den 3 november 1957.

Stationen fick konstnärlig utsmyckning år 2002. Den är utförd av Birgitta Muhr och består av tre stycken två och en halv meter höga bronstulpaner med grönpatinerade stjälkar och rödlackerade blomkroppar.

Sedan 2009 ligger Högdalens bibliotek i tunnelbanehuset, en trappa upp från biljetthallen.

Under sommaren 2011 genomgick Högdalens station en uppdatering, som ett led i uppfräschningen och renoveringen av tunnelbanans Hagsätragren.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]