Lewiskulspruta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lewiskulspruta
Lewis MG ( tanyacameron).jpg
Beskrivning
Typ Kulsprutegevär
Ursprungsland  USA
 Storbritannien
Servicehistoria
Brukstid 1914 – 1953
Används av Australien, Belgien, Estland, Filippinerna, Finland, Frankrike, Honduras, Irland, Italien, Israel, Jugoslavien, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Nicaragua, Norge, Portugal, Sovjetunionen, Storbritannien, Tjeckoslovakien, Tyskland och USA
Medverkan i krig Första världskriget, banankrigen, andra världskriget, Koreakriget och Mellanösternkonflikten
Era Första världskriget
Produktionshistoria
Designer Isaac Newton Lewis
Designdatum 1911
Tillverkare Birmingham Small Arms,
Savage Arms Company
Produktionsperiod 1913 – 1942
Antal tillverkade ~ 150 000
Specifikationer
Kaliber .303 British,
.30-06 Springfield,
7,92mm Mauser
Piplängd 670 mm
Magasin Tallriksmagasin om 47 eller 97 patroner
Låsmekanism Gaslås
Längd 1282 mm
Vikt 11,8 kg
Eldhastighet 550 skott/min
Mynningshastighet 740 m/s

Lewiskulsprutan (engelska: The Lewis Gun) är egentligen inte en kulspruta, utan ett kulsprutegevär (kg), som användes av båda sidor under första världskriget och senare av många andra länder fram till Koreakriget.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kulsprutegeväret konstruerades 1911 av amerikanen Isaac Newton Lewis. Inledningsvis var amerikanska krigsmakten inte intresserad av vapnet, så Lewis flyttade till Belgien där han startade företaget Armes Automatique Lewis i Liège. Han anlitade Birmingham Small Arms (BSA) för att få hjälp att starta produktionen mot att BSA fick tillverka vapnet på licens. Under första världskriget började Lewiskulsprutan att tillverkas även i USA av Savage Arms Company i kaliber .30-06 Springfield samt i Tjeckoslovakien i kaliber 8 × 57 IS (7,92 Mauser).

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Lewisen är, trots den stora kylmanteln, ett luftkylt vapen. En kylfläns av aluminium omsluter pipan och är i sin tur omsluten av en rörformad mantel. När vapnet avfyras fungerar mynningen som en ejektor och drar luft framåt genom manteln så pipan kyls betydligt effektivare än med friliggande pipa.[källa behövs]

Vapnet har gasvridlås med gascylindern monterad under pipan innanför kylmanteln. Pistongen har en hake som löper i ett spiralformat uttag i slutstycket. Haken fungerar också som slagstift.

En udda egenskap är att magasinet saknar magasinsfjäder. I stället vrids magasinet runt av en matararm i vapnet som i sin tur drevs av gastrycket.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]