Lewiskulspruta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lewiskulspruta
Lewis MG ( tanyacameron).jpg
Beskrivning
Typ Kulsprutegevär
Ursprungsland USA USA
Storbritannien Storbritannien
Tjänstehistoria
Brukstid 1914 – 1953
Används av Australien, Belgien, Estland, Filippinerna, Finland, Frankrike, Honduras, Irland, Italien, Israel, Jugoslavien, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Nicaragua, Norge, Portugal, Sovjetunionen, Storbritannien, Tjeckoslovakien, Tyskland och USA
Medverkan i krig Första världskriget, Emukriget, banankrigen, andra världskriget, Koreakriget och Mellanösternkonflikten
Era Första världskriget
Produktionshistoria
Designer Isaac Newton Lewis
Designdatum 1911
Tillverkare Birmingham Small Arms,
Savage Arms Company
Produktionsperiod 1913 – 1942
Antal tillverkade ~ 150 000
Specifikationer
Kaliber .303 British,
.30-06 Springfield,
7,92mm Mauser
Piplängd 670 mm
Magasin Tallriksmagasin om 47 eller 97 patroner
Låsmekanism Gaslås
Längd 1282 mm
Vikt 11,8 kg
Eldhastighet 550 skott/min
Mynningshastighet 740 m/s

Lewiskulsprutan (engelska: The Lewis Gun) är egentligen inte en kulspruta, utan ett kulsprutegevär (kg), som användes av båda sidor under första världskriget och senare av många andra länder fram till Koreakriget.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kulsprutegeväret konstruerades 1911 av amerikanen Isaac Newton Lewis. Inledningsvis var amerikanska krigsmakten inte intresserad av vapnet, så Lewis flyttade till Belgien där han startade företaget Armes Automatique Lewis i Liège. Han anlitade Birmingham Small Arms (BSA) för att få hjälp att starta produktionen mot att BSA fick tillverka vapnet på licens. Under första världskriget började Lewiskulsprutan att tillverkas även i USA av Savage Arms Company i kaliber .30-06 Springfield samt i Tjeckoslovakien i kaliber 8 × 57 IS (7,92 Mauser).

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Lewisen är, trots den stora kylmanteln, ett luftkylt vapen. En kylfläns av aluminium omsluter pipan och är i sin tur omsluten av en rörformad mantel. När vapnet avfyras fungerar mynningen som en ejektor och drar luft framåt genom manteln så pipan kyls betydligt effektivare än med friliggande pipa.

Vapnet har gasvridlås med gascylindern monterad under pipan innanför kylmanteln. Pistongen har en hake som löper i ett spiralformat uttag i slutstycket. Haken fungerar också som slagstift.

En udda egenskap är att magasinet saknar magasinsfjäder. I stället vrids magasinet runt av en matararm i vapnet som i sin tur drevs av gastrycket.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]