Löderups strandbad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Löderups strandbad
Fritidshusområde
Löderups strandbad
Löderups strandbad
Land Sverige Sverige
Landskap Skåne
Län Skåne
Kommun Ystad
Distrikt Löderup
Koordinater 55°23′0″N 14°6′35″Ö / 55.38333°N 14.10972°Ö / 55.38333; 14.10972
Area 67 hektar (2015)[1]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Löderup
Postnummer 271 77
Fritidshusområdeskod F3475
Löderups Strandbads läge
Red pog.svg
Löderups Strandbads läge

Löderups strandbad är ett fritidshusområde i Löderups distrikt i Ystads kommun, Skåne län, beläget på Skånes sydkust mellan Kåseberga och Sandhammaren, en knapp halvmil söder om Löderup. Området består av cirka 300 fastigheter, varav de flesta är fritidshus) med få permanentbostäder.

Stränderna består av fin flygsand och har under årens lopp drabbats av svår stranderosion. Ut från stränderna har anlagts stenpirar, så kallade hövder, för att begränsa erosionen.

Området har en typisk sommarstugekaraktär med begränsad service. Det finns emellertid en hotell- och stuganläggning med samma namn. I området finns två minigolfbanor och ett kafé. I den östra delen av området finns campingplatsen Löderups Strandbads Camping.

Löderups Strandbad har fått stor uppmärksamhet till följd av den svåra stranderosionen. Under senare år har Ystads kommun tillfört ny sand för att motverka sandförlusten.

Det finns en bok som beskriver de första 100 åren av Löderups strandbads historia som går att ladda ner gratis, Löderups Strandbad 100 år.

Dag Hammarskjölds Backåkra ligger ett par kilometer öster om Löderups Strandbad.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fritidshusområden 2015, byggnader, areal, överlapp tätorter, koordinater”. Statistiska centralbyrån. http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/miljo/markanvandning/fritidshusomraden/pong/tabell-och-diagram/fritidshusomraden-2015-byggnader-areal-overlapp-tatorter-koordinater/. Läst 9 februari 2017.