Laimosemion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Laimosemion
Laimosemion xiphidius.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningTandkarpar
Cyprinodontiformes
FamiljRivulidae[1]
SläkteLaimosemion
Huber, 1999
Vetenskapligt namn
§ Laimosemion
Typart
Rivulus geayi
Léon Vaillant, 1899
Arter
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Laimosemion är ett släkte sötvattenlevande växtlekande fiskar i familjen Rivulidae beskrivet 1999 av den franska iktyologen Huber. De förekommer i Sydamerika, främst i Venezuela, Guyana och Brasilien. De hör till de så kallade äggläggande tandkarparna som utgör en del av ordningen tandkarpar (Cyprinodontiformes). Många av arterna har relativt små utbredningsområden. Flera av arterna odlas som akvariefiskar av akvarister.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Undantaget Laimosemion paryagi inräknades samtliga av släktets 24 arter tidigare in i släktet Rivulus. Emellertid var släktet Rivulus inte särskilt homogent, och efter en genomgripande revidering 2011 av taxonomin av framför allt den brasilianske iktyologen Wilson José Eduardo Moreira da Costa fördes en del av arterna – utom L. paryagi som då ännu inte var beskriven – upp i det egna släktet Laimosemion.

Följande 24 nominella arter är klassade som Laimosemion:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Froese, Rainer; Pauly, Daniel (1 augusti 2013). ”Valid Species of the Genus Laimosemion (på engelska). FishBase. FishBase Consortium. http://fishbase.se/Nomenclature/ValidNameList.php?syng=Laimosemion&syns=&vtitle=Scientific+Names+where+Genus+Equals+%3Ci%3ELaimosemion%3C%2Fi%3E&crit2=CONTAINS&crit1=EQUAL. Läst 28 september 2013.