Lancashire

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lancashire
Ceremoniellt och (mindre) administrativt grevskap
FlagOfLancashire.svg
Flagga
Land  Storbritannien
Riksdel England
Region Nordvästra England
Ingående distrikt West Lancashire, Chorley, South Ribble, Fylde, Preston, Wyre, Lancaster, Ribble Valley, Pendle, Burnley, Rossendale, Hyndburn, Blackpool (enhetskommun), Blackburn with Darwen (enhetskommun)
Administrativ huvudort Preston
Area 3 075 km²
Folkmängd
Befolkningstäthet 466 invånare/km²
GeoNames 2644974
Karta med Lancashire i England
Karta med Lancashire i England

Lancashire (förkortat Lancs) är ett grevskap i Nordvästra England i Storbritannien. Det är också ett hertigdöme, även om det inte har någon politisk betydelse idag. Englands regent har varit hertig av Lancaster sedan 1399, då Henrik IV förenade titeln med kronan. Den traditionella huvudorten i grevskapet är Lancaster, som också har gett namn åt grevskapet, men landstinget sammanträder idag i Preston.

Grevskapet gränsar till Irländska sjön i väster, Cumbria i norr, North Yorkshire i öster och de tre storstadsområdena West Yorkshire, Greater Manchester och Merseyside i söder. Huset Lancasters röda ros, som har gett namn åt rosornas krig tillsammans med huset Yorks vita ros, är Lancashires grevskapsblomma.[1]

Lancashire är ett av de områden i England där den industriella revolutionen ägde rum. Bilden visar gamla industribyggnader längs Lancaster Canal. Kanalsystemen var viktiga transportleder för gods och råvaror.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det tidigaste omnämnandet av Lancashire som grevskap är från 1182, vilket gör det till ett av de yngre engelska grevskapen före 1900-talets administrativa reformer. I Domesday Book räknas delen söder om floden Ribble till Cheshire och den norr om till Yorkshire. Grevskapet omfattade då ett mycket större område än det gör nu (se nedan). Vid 1971 års folkräkning uppgick befolkningen, inklusive landstingsfria städer (county boroughs) till 5 129 416, vilket gjorde grevskapet till Storbritanniens folkrikaste.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Lancashire är idag indelat i distrikten Burnley, Chorley, Fylde, Hyndburn, Lancaster, Pendle, Preston, Ribble Valley, Rossendale, South Ribble, West Lancashire, Wyre, Blackpool och Blackburn with Darwen, de två senare enhetskommuner (unitary authorities).

Lancashire fick sina nuvarande gränser 1974, då den södra delen av grevskapet överfördes till de nybildade storstadsområdena Merseyside och Greater Manchester. Warrington och Widnes, som låg söder om storstadsområdena, överfördes i stället till Cheshire. Dessutom förlorade Lancashire halvön Furness till Cumbria. 1998 blev distrikten Blackpool och Blackburn with Darwen enhetskommuner och står därmed utanför grevskapsfullmäktige (county council).

Industrier[redigera | redigera wikitext]

Lancashire har rika fyndigheter av järnmalm och stenkol, och blev ett viktigt centrum för industrier under 1800-talet, och därmed också för kapital. Bland industrierna fanns gruvdrift, textilproduktion och, vid kusten, fiske. I Lancashire utvecklades också den så kallade Lancashireprocessen.

Idag finns i Lancashire företag som BAE Systems (med fyra fabriker i Lancashire som bland annat tillverkar stridsflygplanen Eurofighter Typhoon och F-35 Joint Strike Fighter), Heinz, TVR och Telent.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Lancashire är ett av Storbritanniens idrottsligt framgångsrikaste grevskap, inom bland annat cricket, fotboll, rugby union och rugby league.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia
  1. ^ County flowers in Britain, Plantlife International

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]