Derbyshire

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Derbyshire
Ceremoniellt och (mindre) administrativt grevskap
Derbyshire flag.svg
Flagga
Land  Storbritannien
Riksdel England
Region Östra Midlands
Ingående distrikt High Peak, Derbyshire Dales, South Derbyshire, Erewash, Amber Valley, North East Derbyshire, Chesterfield, Bolsover, Derby (enhetskommun)
Administrativ huvudort Matlock
Area 2 625 km²
Folkmängd 962 502
Befolkningstäthet 367 invånare/km²
GeoNames 2651346
Karta med Derbyshire i England
Karta med Derbyshire i England

Derbyshire är ett grevskap i Östra Midlands i Storbritannien. Stora delar av Peak District National Park ligger i Derbyshire och sydligaste delen av bergskedjan Penninerna ligger inom den norra delen av grevskapet. Grevskapet innehåller också delar av National Forest, och gränsar till Greater Manchester, West Yorkshire, South Yorkshire, Nottinghamshire, Leicestershire, Staffordshire och Cheshire. Derbyshire kan anses ligga i mitten av Storbritannien, då en gård nära Coton in the Elms har identifierats som den plats i Storbritannien som ligger längst ifrån havet, och Rodley och Overseal var Storbritanniens befolkningscentrum under 1900-talet, ett centrum som hela tiden rör sig söderut.[1]

Staden Derby är en enhetskommun (unitary authority), men är en del av det ceremoniella grevskapet Derbyshire. Derbyshire utom Derby innehåller 30 orter mellan 10 000 och 100 000 invånare, men stora delar av grevskapet består av jordbruksmark, så 75 % av befolkningen bor på 25 % av ytan. Utanför Derby är Chesterfield den största orten.

Den norra delen av Derbyshire upptas av nationalparken Peak District, ett område som är populärt bland exempelvis fotvandrare och bergsklättrare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Appleby Magna - centre of Britain ”Appleby Parva: Centre of the Country!”. http://www.applebymagna.org.uk/population_centre.htm Appleby Magna - centre of Britain. Läst 7 januari 2008.