Växelundervisning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lancastersal)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dansk akvarell som karikerar växelundervisningen med monitör utförd av P.C. Klæstrup.
Demonstration av växelundrvisning i Italien på 1860-talet, av Giovanni Migliara

Växelundervisning (engelska mutual instruction, franska enseignement mutuel, tyska gegenseitiger Unterricht, wechselseitige Schuleinrichtung, Helfersystem), är ett sätt att ordna skolundervisningen. De i olika ämnen skickligaste eleverna undervisar de övriga, som för ändamålet indelas i mindre grupper.

De elever, som såsom extralärare deltar i undervisningen, kallas monitörer. Systemet kallas därför även monitörsystemet, men även Bell-Lancastermetoden efter sina engelska upphovsmän Joseph Lancaster och Andrew Bell. Dessa utformade var för sig parallellt denna pedagogik, i London respektive i Madras i Indien.

Den första skolan med undervisningen upplagd efter växelundervisningsskolan grundades av Joseph Lancaster i 1798 i Southwark i London.

I Göteborg började metoden att tidigt tillämpas i början av 1800 talet i skolor i centrum och på Hisingen. Majornas växelundervisningskola på Stigbergstorget, grundades 1821, använde Bell-Lancastermetoden fram till 1864 då metoden förbjöds.[1]

En lancasterskola för fattiga barn grundades i Lund år 1827 av Carl Abraham Bergman. Skolan låg först vid Bredgatan och senare vid Klostergatan.

Den finländske industrimannen John Jakob Julin inrättade 1820 i Åbo på egen bekostnad den första lancasterskolan i Finland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Växelundervisningen på www.skolmuseet.se, läst den 10 februari 2020]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]