Laver

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Reportagebild från nedmonteringen i bildtidningen Se 1947, nr 31

Laver var ett gruvsamhälle och numera en spökstad som ligger cirka 15 km sydväst om Vidsel och 50 km väster om Älvsbyn, Norrbottens län.

I samhället bodde cirka 350 personer. Det var (1936–1947) ett toppmodernt samhälle med fjärrvärme, rinnande vatten, vattentoaletter och elektriska spisar i varje hus, samt i samhället simhall, biograf och ett modernt gatusystem. Senare flyttades husen till olika orter och lämnade endast kvar gruvhålen.

Laver var en koppargruva som fick en kort livslängd på grund av den låga kopparhalten i malmen man bröt, samt att priset på kopparmalm förändrades. Laver är nu övergivet. Men gatusystem, dynamitförråd, samt mer och mindre tydliga rester av de hus som en gång funnits där finns kvar. Informationsskyltar om olika platser i Laver finns numera uppsatta.

Själva gruvsystemet går inte att komma in i då det är vattenfyllt sedan man slutade pumpa undan grundvattnet. Dagbrottet är numera en sjö med 35 meter i diameter och ett djup på 34 meter.

Nytt liv i Laver?[redigera | redigera wikitext]

Den 3 maj 2012 släpptes en pressrelease från Boliden AB där man redogjorde att provborrningar efter en ny kopparmineralisering visat på en stor fyndighet med låga halter liknande fyndigheten Aitik utanför Gällivare. Fyndigheten i Laver är ännu ej klassificerat som en mineraltillgång, men ambitionen är att vara klar med kompletterande borrningar före slutet av 2012. Fyndigheten beskrivs som lättillgänglig vilket innebär att den i så fall skulle brytas i ett dagbrott.

Kulturella influenser[redigera | redigera wikitext]

Laver är sannolikt den spökstad som fått stå som förebild för den fiktiva spökstaden Mervas i Elisabeth Rynells roman Till Mervas.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Persson, Tore: Gruvstaden Laver - född 1937, död 1947. I: Se, 1947, nr 31, s. 9-11.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 65°46′26″N 20°14′02″E / 65.774°N 20.234°Ö / 65.774; 20.234