Lazee

Från Wikipedia
Lazee
FödelsenamnMawule Kwabla Kulego
Född22 oktober 1985 (38 år)
BakgrundSverige Sverige, Malmö
GenreHiphop
RollRappare
År som aktiv2006
Skivbolag(2010) Warner Music
(2011-) Timeless Music/Universal Music
ArtistsamarbetenAdam Tensta, Apollo Drive, Danny Saucedo, David Lindgren, J-Son, Madcon, Mohombi, Neverstore, Norlie & KKV, Stress, Timbuktu, Joakim Lundell
Webbplatswww.lazeeonline.com

Mawule Kwabla Kulego alias Lazee, född 22 oktober 1985 i Malmö, är en svensk hiphop-artist.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lazee föddes i Sverige av föräldrar som ursprungligen kommer ifrån Ghana. Hans stora musikintresse växte fram redan i tidiga år, till stor del tack vare pappan som var discjockey. Pappan spelade främst soul, r&b och reggae. Lazee blev intresserad av hiphop först när han var 7 och skrev sitt första rim när han var 10. Nästan hela sin tonårsperiod bodde Lazee i London.[2] Han gick i skolan Elliott School i Putney, London. Det var då han hörde låten "Players Anthem" av Notorious B.I.G. och beskriver det som en vändpunkt i hans liv. Lazee började då att skriva låtar och köra freestylebattles mot andra elever. Lazee fortsatte att lyssna på hiphop och jobbade på sitt mixtape tills 2004 då han flyttade hem till Sverige igen för att färdigställa sitt mixtape "It is What it is". Lazee studerade också under denna period på John Bauergymnasiet i Malmö.

Karriär och produktion[redigera | redigera wikitext]

Mixtapet It is what it is släpptes 2006 med hjälp av New York-dj'n DJ Kayslay. Mixtapet gavs ut till 5000 personer. Mixtapet innehåller låtar som "Top Notch" och "Bigga Nigga" och det finns två musikvideor till låtarna. Det blev seriöst för Lazee 2007 då han flyttade till Stockholm och började jobba med producenten Ishi. Samarbetet resulterade i Lazee's debutsingel "Rock Away" på hans nya skivbolag 2Stripes och huvudskivbolaget Sony BMG och släpptes i hela Skandinavien och i stor del av Europa med många kritiker som gav den 9/10. Sedan dess har Lazee släppt flertal framgångsrika låtar såsom "Drop Bombs", "Im Not Pop", "Pusherman" och hitsingeln "Hold On" med Neverstore, ett svenskt punk-rockband. Hold On har spelats på flera brittiska radiostationer såsom BBC Radio 1 och Kiss100 och har många gånger valts som listeners choice och har varit högt rankad på tabeller för song requests. Den 27 augusti 2008 släppte han sitt debutalbum "Setting Standards". Lazee har varit med och producerat Calling Out som är ett samarbete med BRIS. Lazee har även gjort en singel med Fred Durst, känd som frontman i rapcore-bandet Limp Bizkit.

2011 omgrupperade Lazee, startade sitt nya bolag Timeless och inledde ett samarbete med Universal Music. På Supposed To Happen samlar Lazee såväl etablerade producenter som Masse, Ishi, Mack Beats och Gameboii som tidigare okända nya talanger och rör sig mer tillbaka till ett streetigare hiphopsound än på debutalbumet.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Samplers[redigera | redigera wikitext]

  • 2010 Eurostreetz - Global Tactics 1.5 - The Landing

Mixtapes[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Som gästartist[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”P3, tablå, SMDb”. Svensk mediedatabas. http://smdb.kb.se/catalog/id/002382104. Läst 10 november 2012. 
  2. ^ ”Ramp, UR, SMDb”. Svensk mediedatabas. http://smdb.kb.se/catalog/id/002529226. Läst 10 november 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]