Leek, Staffordshire

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Leek
Leek

Leek är en gammal stad i det ceremoniella grevskapet Staffordshire i England. Leek fick sitt kungliga privilegium år 1214. Staden har 20 288 invånare (2003).

Staden har haft boskapsmarknad i hundratals år, vilket speglar dess roll som ett centrum för det lokala jordbruket. Under den industriella revolutionen blev Leek en stor tillverkare av textilier. Även om detta har minskat något, har det fortsatt genom det stora antalet klädesfabrikörer i staden och framträdandet av färgning och närstående branscher. Bruken från stadens textilera kvarstår. Många håller på att omvandlas till bostäder. Många viktorianska och äldre byggnader står fortfarande kvar och stadens marknader är fortfarande aktiva i dag.

Britannia Building Society har sitt huvudkontor baserat i staden och är en stor lokal arbetsgivare. En annan stor arbetsgivare i området är Alton Towers temapark.

Fotbollsklubben Leek County School Old Boys Football Club, som spelar i North West Counties Football League division 1, kommer från Leek.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]