Lena Jonsson (översättare)

Från Wikipedia
Lena Jonsson
Född11 augusti 1957 (66 år)
Bodafors, Jönköpings län
YrkeJurist, Översättare
NationalitetSvensk Sverige
SpråkSvenska
Engelska (källspråk)
Verksam1979
Genrerscience fiction och fantasy
Noterbara verkSuzanne Collins serie om Hungerspelen

Lena Margareta Jonsson, född 11 augusti 1957 i Bodafors i Jönköpings län, är en svensk jurist och översättare.

Lena Jonsson är mest känd som översättare av böckerna i Suzanne Collins serie om Hungerspelen samt flera av Ursula K. Le Guins romaner.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Föreningsaktiviteter och översättande[redigera | redigera wikitext]

Lena Jonsson var under åren 1979-1983 aktiv i Skandinavisk Förening för Science Fiction som styrelseledamot och volontär i föreningens bokhandel på Pontonjärgatan i Stockholm. Hon var initiativtagare till och en av flera redaktörer för fanzinet Feminac som ville framhålla kvinnliga science fiction-författare och även ge plats åt kvinnliga fans inom science fiction-fandom. Feminac mötte högljutt motstånd inom delar av föreningen och efter en långvarig och sårig konflikt lämnade Jonsson fandom, men fortsatte att översätta science fiction-litteratur.

Lena Jonsson översatte några science fiction-romaner i början av 1980-talet, men arbetade sedan i allmän domstol i tio år. Hon återupptog översättningsverksamheten 1996 och är sedan början av 2000-talet medlem i Sveriges Författarförbund och Översättarcentrum. Hon är sedan 2016 styrelseledamot i översättarsektionen[1] och dess delegat i CEATL - European Council of Associations of Literary Translators.[2] Hon har även på nytt engagerat sig i science fiction-fandom.

Juristkarriären[redigera | redigera wikitext]

Lena Jonsson arbetade som jurist i domstol under åren 1985-1996 och blev år 1993 hovrättsassessor. Efter avslutad domarkarriär arbetade hon som juridisk skribent åt flera juridiska nyhetstjänster vid sidan av översättandet. Från år 2000 och fram till 2021 arbetade Jonsson som jurist inom statlig förvaltning med sin sista tjänst vid Valmyndigheten 2019-2021.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Lena Jonsson är gift och har två vuxna barn.

Framträdanden[redigera | redigera wikitext]

Översättningar i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]