Leo Mechelin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Leo Mechelin

Leopold (Leo) Henrik Stanislaus Mechelin, född 24 november 1839 i Fredrikshamn, död 26 januari 1914 i Helsingfors, var en finländsk politiker (liberal), professor i juridik och politik och ledaren av den passiva frihetskampen. Mechelin utnämndes den 1 december 1905 till vice ordförande för senatens ekonomidepartement, det vill säga regeringschef.

Mechelins senat kom att driva igenom den nya vallag och lantdagsordning som gav allmän och lika rösträtt för alla män och kvinnor i Finland till en enkammarslantdag. Därmed avskaffades det föråldrade ståndslantdagssystemet. Finland var den första staten i världen där alla fick rätten att både rösta och bli valda, inte bara män eller vita människor. Däremot infördes inte parlamentarism, så senaten satt fortfarande endast på kejsarens/storfurstens förtroende. Försök att införa en parlamentarisk praxis gjordes efter 1907 men avvisades av monarken. Mechelin avgick ändå som regeringschef 1908 sedan hans politiska linje inte fått stöd i lantdagsvalet. Från 1910 och fram till sin död var han ledamot av lantdagen.

Mechelins senat införde också yttrandefrihet, pressfrihet, föreningsfrihet och samlingsfrihet (1906).

Mechelin valdes in som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien 1902.

Han är begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hietaniemen hautausmaa – merkittäviä vainajia”. Helsingin seurakuntayhtymä. https://www.helsinginseurakunnat.fi/material/attachments/hautausmaat/hietaniemi/w8GZkM0y7/Hietaniemen_merkittavia_vainajia.pdf. Läst 12 juli 2016. 

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Stubb, Elisabeth: Rätt som argument: Leo Mechelin och finska frågan 1886–1912. (Diss.) Finska vetenskaps-societeten, Helsingfors 2012. ISBN 978-951-653-389-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]