Agnus Dei

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Guds lamm, Agnus Dei. Ghent Altarpiece målning av Jan van Eyck 1432

Agnus Dei (lat. "Guds lamm") är en beteckning på Kristus som syftar på Jesu Kristi ställföreträdande offerdödkorset – som ett offerlamm.

Guds lamm[redigera | redigera wikitext]

Detalj i ”Tillbedjan av Guds lamm”, en målning av Jan van Eyck (1432), Gentaltaret, Gent.
Agnel, gamla franska mynt med Agnus Dei.

Guds lamm (latin Agnus Dei) är en benämning på Jesus i Nya Testamentet och ett vanligt förekommande uttryck inom den kristna traditionen av Kristus som försonare, med anknytning till påskalammet vid uttåget ur Egypten och utsagan om Herrens lidande tjänare i Jesaja 53:7, där han liknas vid "ett lamm som förs bort för att slaktas".

Texten finns översatt till många språk och finns representerad i flera svenskspråkiga psalmböcker sen Swenske Songer eller wisor 1536, Göteborgspsalmboken 1650 och 1695 års psalmbok med flera, som psalmen Guds rena Lamm, oskyldig. Finns på Wikisource

Enligt Johannesevangeliet 1:29 utpekade Johannes Döparen Jesus som Messias med orden: "Där är Guds lamm som tar bort världens synd", eller, i äldre översättning: "Se Guds lamm, som borttager världens synd!"

I mässan[redigera | redigera wikitext]

Som moment i mässan infördes hymnen Agnus Dei i den romerska mässan av påven Sergius I (687-701) Med tiden fixerades antalet upprepningar av bönen till tre gånger. Den tredje radens avslutning "giv oss din frid" beror på närheten till fridshälningen. Hymnen har sitt ursprung i Johannesevangeliet där Johannes döparen säger om Jesus: ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd” (Joh 1:29).

Hymnens lydelse:

Latin:

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis.
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis.
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, dona nobis pacem.

Svenska:

O, Guds Lamm, som borttager världens synder, förbarma Dig över oss.
O, Guds Lamm, som borttager världens synder, förbarma Dig över oss.
O, Guds Lamm, som borttager världens synder, giv oss Din frid.

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland använder en lite annorlunda variant genom att i stället för textraden "som borttager världens synd" sjunga "som bär all världens synd".

Otaliga verk finns för kör a cappella eller med orkester, bland annat genom att satsen ingår som en del i mässan eller Requiem. Kända Agnus Dei är till exempel: ur Gabriel Faurés Requiem eller altarian i J.S Bach väldiga h-moll mässa. Sven-David Sandström och Fredrik Sixten är två svenska tonsättare som gjort uppmärksammade verk på samma text.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]