Liam Hemsworth

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Liam Hemsworth
Liam Hemsworth juli 2015.
Liam Hemsworth juli 2015.
Född 13 januari 1990 (26 år)
Melbourne, Australien
Aktiva år 2007 -
Partner Miley Cyrus (2010–2013)
Betydande roller
Josh Taylor i Grannar
Gale Hawthorne i The Hunger Games-filmerna
IMDb SFDb

Liam Hemsworth, född 13 januari 1990 i Melbourne, är en australisk skådespelare, mest känd för sin roll som Josh Taylor i såpoperan Grannar och som Gale Hawthorne i The Hunger Games. Han är även med i filmen The Last Song, som hade premiär 31 mars 2010 i USA.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hemsworth föddes 1990 i Melbourne, Australien. När han gick i årskurs åtta flyttade han och hans familj till Phillip Island, som är en liten badort. Hemsworth säger att han tillbringade mycket tid med att surfa med sina bröder. Efter att han gått ut skolan arbetade han som golvläggare i sex månader.

Hemsworth har två äldre bröder, Chris och Luke Hemsworth, som också är skådespelare. Under 2009 flyttade han till USA för att fortsätta sin karriär där. Han och hans bror Chris bodde först i ett gästhem hos Chris Hemsworth agent William Ward innan de hyrde sin egen lägenhet i Los Angeles där de för närvarande bor.

Han hade ett förhållande med sångerskan Miley Cyrus mellan 2010 och 2013.

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Liam Hemsworth började allvarligt överväga att bli skådespelare i high school. Han anlitade en agent och inledde sin skådespelarkarriär på australisk tv. Den 8 juli 2007, började Hemsworth filma avsnitt för australiska Grannar, en såpopera som hans bröder tidigare hade varit huvudkaraktärer i. Hans karaktär, Josh Taylor, var en återkommande karaktär från 2007 till 2008. I showen, var Josh en atlet som inledde ett förhållande med karaktären Bridget Parker, som blivit förlamad längs ena sidan av sin kropp i en bilolycka. År 2008 medverkade han i barn tv-programmet The Elephant Princess, som "Marcuses", som var en attraktiv gitarrist i ett band. Hemsworth har även haft roller i TV-serierna Satisfaction, Home and Away, McLeods döttrar och har medverkat i filmerna Knowing och Triangle.

Under 2009 valdes Hemsworth att agera motspelare mot Sylvester Stallone i Stallones film, The Expendables, men hans karaktär skrevs ur manus. Kenneth Branagh bad honom sedan provspela för huvudrollen i filmen Thor (2011). Hemsworth flyttade till USA i april för att provspela. Även om han så småningom förlorade rollen till sin bror, Chris, meddelade Disney senare samma vecka att han hade fått rollen som Will Blakelee i The Last Song(2010), en dramafilm som bygger på Nicholas Sparks roman med samma namn. Han spelar pojkvän till Miley Cyrus karaktär Ronnie Miller i filmen. Hemsworth hade bara varit i Los Angeles i tre veckor och hade ännu inte hittat en agent när han fick rollen. Han dök senare upp i Miley Cyrus musikvideo för låten When I Look At You som spelades in den 16 augusti 2009.

Under 2011 spelade han huvudpersonen Katniss Everdeens bästa vän Gale Hawthorne i filmen The Hunger Games som hade premiär på bio våren 2012.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Film
År Film Roll Noter
2009 Knowing Spencer
Triangle Victor
2010 The Last Song Will Blakelee
2012 The Hunger Games Gale Hawthorne
The Expendables 2 Timmons
2013 Paranoia Adam Cassidy
Empire State Chris Potamitis
The Hunger Games: Catching Fire Gale Hawthorne
Love and Honor Mickey Wright
2014 Cut Bank Dwayne McLaren
The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 Gale Hawthorne
2015 The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
By Way of Helena David Kingston
The Dressmaker Ted McSwiney
Television
År Titel Roll Noter
2007 Home and Away Kim Hyde
McLeods döttrar Damo
2007-2008 Grannar Josh Taylor
2008-2009 Elefantprinsessan Marcus Biroll
2009 Satisfaction Marc

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]