Liljeholmsbadet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Liljeholmsbadet, från Liljeholmen

Liljeholmsbadet är ett litet pontonbadhus som ligger i Liljeholmsviken vid Hornstulls strandSödermalm i Stockholms innerstad (alltså inte i Liljeholmen). Badet är öppet höst till vår (stängt under sommaren), på alla veckodagar utom på söndagar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Badhuset invigdes år 1930, då fanns flera flytande badhus på Stockholms vattendrag. Det är byggt på Brandholmens varv [1] i Nyköping och fraktades till Stockholm via Södertälje kanal [2]. För ritningarna svarade Gunnar Leche.[3] På 1950-talet sjönk anläggningen och fick bärgas, då renoverades och moderniserades badet och flyttades cirka 100 meter längre västerut.

I början av 1990-talet var det åter dags för en reparation av badet och man var orolig för att det skulle sjunka igen. Det fanns även planer att lägga ner Liljeholmsbadet. En större renovering genomfördes 2001, där Liljeholmsbadets vänner bidrog med en del renoveringsarbeten på frivillig bas.[4]

Måndagar är badet reserverat för damer, fredagar för herrar och på lördagarna är det familjebad. Bassängen är 16,7 meter lång och 0,9-2,7 meter djup, vattnet är cirka 30 grader varmt.

Badet är stängd på obestämd tid på grund av anläggningens dåliga skick. Stockholms stad planerar att sälja anläggningen.[5]

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Nutida bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ www.sfpontona.se
  2. ^ www.tugboatlars.se
  3. ^ KulturNav: Leche, Gunnar
  4. ^ Uppgifter enligt www.alltomstockholm.se Arkiverad 19 november 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ ”Liljeholmsbadet - Stängt”. Stockholms kommun. http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=add732997ff64fd6b7b86c7ecdb1e9c4. Läst 22 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]