Sturebadet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Interiören i simhallen.

Sturebadet är ett inomhusbad och en friskvårdsanläggning, invigt 1885, beläget inom Sturegallerian vid Sturegatan 4 invid Stureplan i centrala Stockholm.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Sturebadets fasad mot Sturegallerian
Sturebadet sektionsritning 1897.
Sturebadet planritning 1897.
Sturebadets entré i Sturegallerian

Badet skapades av läkaren och vetenskapsmannen Carl Curman. Curman hade länge drömt om att ge Stockholms stillasittande politiker och kontorister motion och bättre hälsa. 1867 hade han grundat Stockholms Badhusaktiebolag och åren därpå öppnat Stora badhuset vid Malmtorgsgatan. Badet blev en succé och efter 15 år sökte bolaget öppna filial på Östermalm. Curman hittade en tomt vid Sturegatan, ett stenkast från Stureplan och reste sedan till Venedig för att få inspiration till bygget.

Fasaderna ritades arkitektkontoret Isæus & Sandahl, där även Gustaf Wickman medverkade. De hämtade efter Curmans idé inspirationen till fasadens motiv i Palazzo Vendramin-Calergi i Venedig. Det skulle inte framgå av det yttre att det var fråga om en badanstalt, utan byggnaden skulle på ett värdigt sätt smälta in i stadsmiljön.

Interiören utformades efter antika förebilder. Planer och övriga inredningar utfördes av arkitekt Petter Georg Sundius efter Curman skisser. Invigningen skedde 1885. Det nyuppförda badet blev ett modernt varmluftsbad med de antika romerska baden som förebild. Badet bestod av ett 100-tal hytter och kar med varierande temperatur.

Genom en tillbyggnad 1902 invigdes den kända simhallen ritad av Sigge Cronstedt. Inredningen är i jugendstil med fornnordiska och moriska drag utformade av arkitekt Hjalmar Molin. Sturebadets bassäng är 14×7 meter, det vill säga 98 m². Badet rymmer cirka 20 badande gäster.

Den 30 maj 1985 brann Sturebadet. En badepok riskerade att gå i graven. Ägarna, Stockholms Badhus och Skandia, bestämde sig dock för att bygga upp badet igen. Det nya Sturebadet var en förutsättning för att shoppingcentret Sturegallerian skulle bli verklighet. Några ritningar fanns inte att tillgå, men Stockholms Badhus hade gjort en fotodokumentation av badet bara några veckor före branden. I byggnaden huserar numera även nattklubben Sturecompagniet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]