Liwonde

Liwonde
Stad
Sydöstra delen av Liwonde.
Sydöstra delen av Liwonde.
Land Malawi Malawi
Region Southern Region
Distrikt Machinga
Flod Shire
Höjdläge 560 m ö.h.
Koordinater 15°04′S 35°14′Ö / 15.067°S 35.233°Ö / -15.067; 35.233
Folkmängd 22 927 (2008-06-08)[1]
Tidszon UTC (UTC+02:00)
ISO 3166-2 MW-S
Geonames 927834

Liwonde är Malawis nionde största stad och ligger i Southern Region.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Liwonde ligger i Machingadistriktet, utefter floden Shire och på vägen mellan Zomba och Lilongwe. Staden är viktig för transporter, med en korsning av två motorvägar, samt en järnväg till Moçambique.

Liwonde är dock mest känd för den 548 kvadratkilometer stora Liwondes nationalpark. Parken nås med båt på floden Shire året runt, eller med bil från den södra entrén. Liwonde är därför ett vanligt samlingsområde för besökare till parken.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Liwonde är känt för att ha ett extremt hett klimat, vilket gör att bara ett fåtal utlänningar bor där. Näst intill de enda utlänningar som passerar staden är på väg mellan Zomba och Lilongwe, eller till nationalparken.

Tjänster[redigera | redigera wikitext]

Liwondes marknad.
Följande avsnitt är baserat på år 2002.

Liwonde har tillgång till vatten, elektricitet, telefon och mobiltelefontäckning. Dessa är, precis som i andra mindre städer, inte så pålitliga. Staden har även ett sjukhus och en bensinstation.

Man har ett stort sortiment med varor, bland annat majsmjöl, tomater, lök, kål, bananer, pumpablad, raps, maniok, sötpotatis, irländsk potatis, ris, kidneybönor, getter, ägg och olika frukter. Ibland finns även gröna bönor, auberginer, okra och sockerrör att tillgå. PTC och McConnells levererar ett brett sortiment av livsmedel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ MALAWI - citypopulation.de