Louise Adelborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Louise Adelborg
Swedish-designer-and-textile-artist-Louise-Adelbo-352131462093.jpg
Född2 juli 1885[1]
Ludgo församling[1]
Död9 september 1971[1]
Hedvig Eleonora församling[1]
BegravdNorra begravningsplatsen[2]
kartor
NationalitetSvensk[3]
Alma materKonstfack Blue pencil.svg
SysselsättningTextilkonstnär, formgivare
FöräldrarOtto E. Adelborg
Jacquette De Geer
SläktingarGustaf-Otto Adelborg (syskon)
Fredrik Adelborg (syskon)
Redigera Wikidata

Louise Nathalie Adelborg, född 2 juli 1885 i Ludgo församling, död 9 september 1971 i Hedvig Eleonora församling i Stockholm, var en svensk formgivare och textilkonstnär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Louise Adelborg var dotter till kaptenen Otto E. Adelborg och friherrinnan Jacquette De Geer och växte upp på Östermalma gård i Ludgo socken i Södermanland. Hon syster till Gustaf-Otto Adelborg och Fredrik Adelborg samt brorsdotter till Gertrud, Ottilia och Maria Adelborg. Hon var vidare sondotter till Bror Jacob Adelborg och sonsondotter till Per Otto Adelborg.

Louise Adelborg utbildade sig på Tekniska skolan i Stockholm, gjorde studieresor till Italien och Frankrike och debuterade 1916 med keramik och broderier på Gummesons galleri i Stockholm. Hon knöts samma år som formgivare för dekor för Rörstrands porslinsfabrik och arbetade sedan för Rörstrand till 1957. I slutet av 1920-talet skapade hon nyttoporslin, bland annat Nationalservisen i fältspat med ett basmönster av veteax i relief och Adelborg i flintporslin, vilka presenterades vid Stockholmsutställningen 1930. Nationalservisen tillverkas fortfarande under namnet Swedish Grace, och har under åren också sålts med dekor under andra namn, till exempel Blå vinge, Diplomat och Gyllenax. Hon ritade också mönster för tyger från Almedahl-Dalsjöfors.

Hennes stora intresse låg i broderi och hon skapade över åren ett antal textilier med religiösa motiv för kyrkliga ändamål, bland annat ett antependium för Riddarholmskyrkan. Adelborg finns representerad vid Nationalmuseum[4] i Stockholm. Hon är begravd på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Sveriges dödbok, omnämnd som: 18850702-0504 Adelborg, Louise Nathalia, läst: 16 juni 2018
  2. ^ Adelborg, LOUISE NATHALIA, SvenskaGravar.se, läs online, läst: 3 april 2017
  3. ^ Konstnärslistan (Nationalmuseum), 12 februari 2016, läs online, läst: 26 februari 2016, licens: CC0
  4. ^ Nationalmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]