Hoppa till innehållet

Lunenburg

Lunenburg
Stad
Flygfotografi över staden
Flygfotografi över staden
Land Kanada Kanada
Provins Nova Scotia
Region Lunenburg County
Folkmängd 2 313 (2011)
Grundad 1753
Tidszon AST (UTC−4)
 - sommartid ADT (UTC−3)
Postnummer B0J
Riktnummer 902
Geonames 6062069
Hamnen i Lunenburg

Lunenburg är en liten stad vid Nova Scotias[1] södra kust i Kanada, cirka 90 kilometer sydväst om provinshuvudstaden HalifaxAtlantkusten. Befolkningen uppgick 1991 till 2 781 personer och har på senare år gått upp mycket under sommaren och ner under vinterhalvåret. Lunenburg ska inte förväxlas med Lunenburg kommun.

Staden Lunenburg grundades 1753 och blev ett världsarv 1995. Denna status garanterar bevarandet av stora delar av stadens unika arkitektur. Namnet fick staden till hertigens av Braunschweig-Lüneburg ära. Denne var från 1727 tillika kung av England under namnet George II.

På sin storhetstid var Lunenburg en viktig sjöfartsort. I dag finns här ett antal små affärsverkamheter, högteknologisk industri och det företag som en gång hade den största fiskodlingen i Kanada, Highliner Foods. Idag håller de inte bara på med produktion och den mesta fisken kommer från havet.

Här byggdes skonaren Bluenose och hennes dotter Bluenose II som har blivit en viktig turistattraktion i staden. Turismen är idag Lunenburgs viktigaste industri och flera tusen besöker staden varje år. Ett antal restauranger, vandrarhem, hotell och butiker finns här för turisterna, bland annat "Fisheries Museum of the Atlantic".

De första Europeiska inflyttarna i Lunenburg (främst tyskar från södra delen av Rhenlandet, Schweiz och franska protestanter från Montbeliard) kom under samma invandringsvåg som nederländerna började slå sig ner i nuvarande Pennsylvania. De ingick alla i gruppen "Utländska protestanter" som uppmuntrades av britterna att slå ner sig i området. Många av de ursprungliga släkterna och ättlingar bor än idag kvar och påverkar utvecklingen av staden.

Lunenburg County har fått sitt namn av staden.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tre frågor om Kanada”. Dagens nyheter. 28 november 2010. http://www.dn.se/arkiv/resor/tre-fragor-om-kanada-1. Läst 11 februari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]