Lunnesläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lunnesläktet
Adult lunnefågel
Adult lunnefågel
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Alkfåglar
Alcae
Familj Alkor
Alcidae
Släkte Lunnesläktet
Fratercula
Brisson, 1760
Arter
Hitta fler artiklar om fåglar med

Lunnesläktet (Fratercula) är ett fågelsläkte med alkor inom ordningen vadarfåglar. Släktet omfattar tre arter, men av dessa placeras tofslunne av vissa taxonomer i det egna släktet Lunda.[1]

Arterna inom släktet är pelagiska havsfåglar som huvudsakligen födosöker genom att dyka efter fisk – till exempel tobis och lodda – samt zooplankton, såsom krill. De häckar i stora kolonier på klippiga kuster eller öar ute till havs där de placerar sina bon i skrevor eller i bohålor i marken. De lägger ett ägg per häckningssäsong.

Alla tre arter har en hög, tillplattad fårad näbb som är mycket färggrann under häckningstid. Efter häckningen fäller arterna de yttre färggranna delarna av näbben och bär sedan en mindre gråare näbb. De har små och spetsiga vingar och en kort stjärt som avslutas tvärt. Vingarna är anpassade för att simma och dyka. De flyger tämligen snabbt med mycket snabba vingrörelser och ofta lågt över vattenytan. När de står på land stödjer de endast på framkanten av foten.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Det vetenskapliga släktnamnet Fratercula är latin och betyder 'liten broder', vilket förmodligen refererar till att fåglarna till utseendet påminner om små munkar.

Arter inom släktet och deras utbredning[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Harrison, Peter (1988) (på engelska). Seabirds (3). Kent: Christopher Helm. Sid. 406. Libris 5548694. ISBN 0-7470-1410-8 

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom