Måndag hela veckan

Från Wikipedia
Måndag hela veckan
(Groundhog Day)
GenreKomedi, fantasy
RegissörHarold Ramis
ProducentTrevor Albert
Harold Ramis
ManusDanny Rubin
Harold Ramis
SkådespelareBill Murray
Andie MacDowell
Chris Elliott
OriginalmusikGeorge Fenton
FotografJohn Bailey
KlippningPembroke J. Herring
DistributionColumbia Pictures
PremiärUSA 12 februari 1993 (USA)
Speltid101 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Franska
Italienska
IMDb SFDb Elonet

Måndag hela veckan (engelska: Groundhog Day) är en amerikansk komedifilm från 1993, med manus och regi av Harold Ramis.[1] I huvudrollerna ses Bill Murray och Andie MacDowell. Filmen handlar om en självcentrerad TV-reporter som under ett hatat reportage av den årliga Groundhog Day-festivalen tvingas leva samma dag om och om igen, tills han lärt sig att sätta andra människor före sig själv.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Phil Connors är en självcentrerad tv-reporter med smak för sarkasm. Den 2 februari är han i den lilla staden Punxsutawney för att spela in ett reportage om Groundhog Day, en årlig stadsfest tillägnad ett skogsmurmeldjur som sägs förutspå när våren kommer. Eftersom han avskyr festivalen, staden och invånarna vill han bara göra ett halvhjärtat reportage och lämna staden så fort som möjligt, men en snöstorm tvingar honom att övernatta där. När han vaknar nästa morgon är det den 2 februari igen. Föregående dag upprepar sig och Phil är den enda som har minne av gårdagen. Dagen upprepas om och om igen tills han visar människor respekt, blir ödmjuk och sätter andra människor framför sig själv och vaknar till den 3 februari.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

"Cherry Street Inn" från filmen var egentligen ett privatägt hus då filmen spelades in.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in i Woodstock, Illinois, nordväst om Chicago nära gränsen till Wisconsin. Dels för att Punxsutawney inte hade ett torg som såg bra ut på film, enligt Ramis,[2] och dels för att Punxsutawneys avlägsna läge medförde logistikproblem och högre kostnad om man skulle filmat där istället.[3][4]

Tip Top Bistro, tidigare Tip Top Cafe, där en av scenerna utspelas i filmen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]