Måndag hela veckan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Måndag hela veckan
(Groundhog Day)
Genre Komedi
Fantasy
Regissör Harold Ramis
Producent Trevor Albert
Harold Ramis
Manus Danny Rubin
Harold Ramis
Skådespelare Bill Murray
Andie MacDowell
Chris Elliott
Originalmusik George Fenton
Fotograf John Bailey
Klippning Pembroke J. Herring
Distribution Columbia Pictures
Premiär
Speltid 101 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Franska
Italienska
IMDb SFDb

Måndag hela veckan (eng. Groundhog Day) är en amerikansk komedifilm från 1993, med manus och regi av Harold Ramis,[1] och Bill Murray och Andie MacDowell i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Phil Connors (Bill Murray) är en självcentrerad tv-meteorolog med smak för sarkasm. Måndagen den 2 februari är han i den lilla staden Punxsutawney för att spela in ett reportage från Groundhog Day, en årlig stadsfest tillägnad ett skogsmurmeldjur som sägs förutspå när våren kommer. Eftersom han avskyr staden vill han ta sig därifrån så fort han är klar med tv-inslaget, men en snöstorm tvingar honom att övernatta där.

När han vaknar nästa morgon gör han den märkliga upptäckten att det är måndagen den 2 februari igen! Han har på något sätt fastnat i tiden och tvingas uppleva denna måndag om och om igen. Efterhand upptäcker han att han kan göra precis vad som faller honom in utan att bry sig om konsekvenserna, eftersom dagen börjar om nästa dag och ingen vet vad han gjorde dagen före.

Han inser att han kan dra nytta av detta, till en början dock i syfte att få vackra kvinnor i säng. Det är inte förrän han börjar visa människorna respekt och lär sig ödmjukhet som han tydligen kommer ur situationen och han kan vakna den 3 februari.

Tip Top Bistro, tidigare Tip Top Cafe, där en av scenerna utspelas i filmen.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Harold Ramis". NE.se. Läst 4 december 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]