Skogsmurmeldjur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skogsmurmeldjur
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Marmota monax
Marmota monax
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Gnagare
Rodentia
Familj Ekorrfamiljen
Sciuridae
Släkte Murmeldjur
Marmota
Art Skogsmurmeldjur
M. monax
Vetenskapligt namn
§ Marmota monax
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Skogsmurmeldjur (Marmota monax, engelska Groundhog eller Woodchuck) är en art i släktet murmeldjur som tillhör ekorrfamiljen.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Medan andra murmeldjur förekommer i bergiga och klippiga områden är skogsmurmeldjuret bunden till låglandet. Arten förekommer i nordöstra och centrala Nordamerika samt i väster i Alaska, Alberta, British Columbia och norra Washington.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Skogsmurmeldjur är vanligtvis mellan 40 och 65 cm lång och väger 2 till 4 kg. Svansens längd är ungefär 15 cm. I områden med brist på fiender och bra tillgång till föda kan de vara 80 cm långa med en vikt upp till 14 kg. I naturen blir de upp till 6 år och i fångenskap upp till 10 år gamla.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Det svenska namnet till trots lever skogsmurmeldjuret mer på öppen mark och vid skogens kant än mitt i skogen. Djuret räknas till de få arter vars population ökade efter européernas ankomst i Nordamerika. De drog nytta av den omfattande skogsröjningen.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Skogsmurmeldjuret är särskilt bra på att bygga lyor. Den använder boet för att sova, att uppfostra sina ungar och för att hålla vinterdvala. Boet har oftast två ingångar och en individ stannar vanligtvis i deras närhet när den är ute. Murmeldjuret försvarar boet med djärvhet mot inkräktare som skunkar, mårdar, rävar och tamhundar men tar till flykten när den angrips ovanpå markytan. Som försvarsmedel har skogsmurmeldjuret stora framtänder och klor på framtassarna.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

De flesta skogsmurmeldjur blir könsmogna efter den andra övervintringen och bara få individer är könsmogna efter ett år. Parningstiden ligger i mars eller april. Efter dräktigheten som varar i cirka fem veckor föder honan upp till 6 nakna, blinda, döva och tandlösa ungar. Hanen stannar i boet fram till ungarnas födelse men lämnar sedan familjen. Honan diar sina ungar fem till sex veckor. Efteråt är de tillräckligt självständiga för att leta efter egna bon.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Vid flera ställen i USA och Kanada firas den så kallade Groundhog Day, som i Europa huvudsakligen är känd genom filmen med samma namn (på svenska: Måndag hela veckan).

Det engelska namnet Woodchuck ger tillfälle till många krångliga talesätt - till exempel "How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck would chuck wood? As much wood as a woodchuck would chuck if a woodchuck would chuck wood." (Svenska : "Hur mycket trä skulle ett murmeldjur hugga, om murmeldjur högg trä?" "Så mycket trä som ett murmeldjur skulle hugga, om ett murmeldjur högg trä.")(Latin : "Quantum materiae materietur marmota monax, si marmota monax materiam possit materiari") Det engelska ordet Woodchuck är en synonym för skogsarbetare och härstammar från algonkinernas ord för skogsmurmeldjur (wuchack).

En tidigare version av Linuxdistributionen Ubuntu benämndes "The Grumpy Groundhog"[2], vilket betyder "Det Tjuriga Murmeldjuret".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Marmota monaxIUCN:s rödlista, auktor: Linzey, A.V., Hammerson, G. & Cannings, S. 2008, besökt 5 mars 2009.
  2. ^ https://wiki.ubuntu.com/DevelopmentCodeNames

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]