MG Metro 6R4

Från Wikipedia
Version från den 28 juni 2017 kl. 08.50 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.4beta4))
MG Metro 6R4
Grundinformation
MärkeMG
Tillverkning1985-1986
Konstruktion
KlassRallybil
Karosseri2-d coupé
LiknandeFord RS200
Lancia Delta S4
Peugeot 205 Turbo 16
Drivlina
Motor6-cyl V-motor
DrivningMittmotor, fyrhjulsdrift

MG Metro 6R4 är en rallybil, tillverkad av den brittiska biltillverkaren Austin Rover Group mellan 1985 och 1986.

Bakgrund

Efter ett minst sagt stormigt sjuttiotal fanns det fog för viss optimism inom British Leyland igen i början av åttiotalet. Företaget hade bytt namn till det mer neutrala Austin Rover Group och lanseringen av Minins tilltänkta efterträdare Mini Metro hade varit lyckad. Fler moderna Austin-modeller var under utveckling och i kulisserna pågick förhandlingar med japanska Honda som skulle leda fram till nya Rover-bilar. Man planerade att återuppliva märkesnamnet MG för Austins-Rovers bidrag till GTi-klassen. Företaget hade till och med lyckats skrapa ihop lite pengar till en motorsportsatsning och planer drogs upp för att bygga en rallybil av Metron.

Utveckling

De första planerna innefattade bara att montera en större motor i Metron, men Audis framgångar med den fyrhjulsdrivna Ur-Quattron pekade ut framtiden för rallysporten. Austins-Rover saknade resurser att själva utföra så omfattande modifieringar och vände sig därför till formel 1-stallet WilliamsF1, där Austins-Rover var stor sponsor. Williams insåg att FIA:s grupp B-reglemente öppnade för mer radikala lösningar. Som drivkälla valdes en V6-motor på tre liter. Det var i grunden Rovers aluminium-V8 som berövats på två cylindrar. Motorn var alltför stor för att rymmas i Metrons ordinarie motorrum och därför placerades den mitt i bilen, bakom föraren. Växellådan konstruerades av Williams medan differentialerna var av Ferguson-modell. Under Metro-karossen fanns ett lätt rörramschassi.[1] Bilen presenterades i maj 1985.

Austins-Rover körde ett begränsat antal tävlingar under 1986 för ytterligare utveckling och räknade med att satsa fullt ut säsongen 1987. Dessvärre inträffade flera svåra olyckor under 1986 och i slutet av säsongen förbjöds de spektakulära grupp-B-bilarna. Därmed avslutades också utvecklingen av Metro 6R4, men bilens motor kom senare till användning i sportvagnen Jaguar XJR och i superbilen Jaguar XJ220.

Tekniska data

Tekniska data[2] MG Metro 6R4
Motor:  Mittmonterad 90° 6-cylindrig V-motor
Cylindervolym 2991 cm³
Borrning x slaglängd:  92,0 x 75,0 mm
Max effekt vid varvtal:  410 hk vid 9000 v/min
Max vridmoment vid varvtal:  370 Nm vid 6500 v/min
Ventilstyrning:  Dubbla överliggande kamaxlar per cylinderrad,
4 ventiler per cylinder
Bränslesystem:  Lucas bränsleinsprutning
Växellåda 5-växlad manuell
Hjulupphängning Undre tvärlänkar, MacPherson fjäderben, skruvfjädrar
Bromsar Ventilerade skivbromsar
Chassi & kaross Fackverksram med karosspaneler av stål och aluminium
Hjulbas 2391 mm
LxBxH:  3330 x 1830 x 1650 mm
Torrvikt 1000 kg

Motorsport

Bilen gjorde tävlingsdebut i säsongens sista tävling 1985, Brittiska rallyt. Tony Pond slutade på en tredjeplats, vilket skulle bli bästa resultat i MG:s korta karriär i rally-VM. Under 1986 körde stallet bara säsongens tre sista deltävlingar. Bästa resultat blev en fjärdeplats för Malcolm Wilson i Sanremorallyt.[3]

Efter rallykarriären blev Metron, som de flesta grupp B-bilarna, populär inom rallycross och kördes av bland andra Per Eklund.

Referenser

Externa länkar