Majgull Axelsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Majgull Axelsson
Majgull Axelsson 2016.
Majgull Axelsson 2016.
FöddMajgull Irene Andersson
14 februari 1947 (76 år)
Landskrona
YrkeFörfattare, journalist, dramatiker
NationalitetSverige Svensk
SpråkSvenska
Framstående priserAugustpriset
Viktor Rydberg-priset
Eyvind Johnson-priset
Ivar Lo-priset
Make/makaJan Axelsson
(1971–)

Majgull Irene Axelsson, född Andersson den 14 februari 1947 i Landskrona, är en svensk journalist, dramatiker och romanförfattare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Majgull Axelsson växte upp i Nässjö och utbildade sig till journalist vid Poppius journalistskola. Hon har arbetat som reporter på flera tidningar som Tranås-Posten, Smålands Folkblad, Folkbladet Östgöten och Västgöta-Demokraten. Dessutom har hon haft befattning som informationssekreterare vid Utrikesdepartementet, och varit chefredaktör vid Beklädnadsarbetareförbundets tidning Beklädnadsfolket och för fackförbundstidningen Statstjänstemannen.. Hennes första böcker var sakprosa och handlade om problemen med barnprostitution och gatubarn i tredje världen samt fattigdomen i Sverige.

Hon debuterade som romanförfattare 1994 med Långt borta från Nifelheim, och har därefter skrivit flera romaner. För sitt författarskap har Majgull Axelsson blivit belönad med bland annat Guldpocket för säljframgångarna med Aprilhäxan, samt med Augustpriset för samma roman. Hon är översatt till 23 språk. I Sverige är hon utgiven på Brombergs bokförlag.

Hon debuterade som dramatiker 2002 med LisaLouise, som detta år hade urpremiär på Dramaten och 2007 följdes den av pjäsen Helgonlegender, en "sorgesång över det svenska folkhemmets nedmontering". Majgull Axelsson skrev också texten till ett musikkonstverk, Holocene, som uppfördes i Berwaldhallen i samband med Östersjöfestivalen 2008. Hösten 2011 medverkade hon i SVT:s Sommarpratarna.

Majgull Axelsson bor i Lidingö kommun. Hon är gift med journalisten Jan Axelsson (född 1947) sedan 1971.[1]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dagens Nyheter 14 november 1971 sid.42
  2. ^ Lars Ahlin-sällskates webbplats: Stipendiet, läst 5 januari 2019

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]