Majgull Axelsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Majgull Axelsson
Majgull Axelsson i webb-sändning på Rosenbad 2012 för att främja Sveriges litteraturexport.
Majgull Axelsson i webb-sändning på Rosenbad 2012 för att främja Sveriges litteraturexport.
Född Majgull Irene Andersson
14 februari 1947 (70 år)
Landskrona, Sverige Sverige
Yrke Författare
Journalist
Nationalitet Svensk
Språk Svenska
Framstående priser Augustpriset, Victor Rydberg-priset, Eyvind Johnson-priset

Majgull Irene Axelsson, född Andersson 14 februari 1947 i Landskrona, är en svensk journalist, dramatiker och romanförfattare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Majgull Axelsson växte upp i Nässjö och utbildade sig till journalist vid Poppius journalistskola. Hon har arbetat som reporter på flera landsortstidningar som Tranås-Posten, Smålands Folkblad, Folkbladet Östgöten och Västgöta-Demokraten. Dessutom har hon haft befattning som informationssekreterare vid Utrikesdepartementet, och varit chefredaktör vid Beklädnadsarbetareförbundets tidning Beklädnadsfolket och för fackförbundstidningen Statstjänstemannen.. Hennes första böcker var sakprosa och handlade om problemen med barnprostitution och gatubarn i tredje världen samt fattigdomen i Sverige.

Hon debuterade som romanförfattare 1994 med Långt borta från Nifelheim, och har därefter skrivit flera romaner, som blivit stora framgångar. För sitt författarskap har Majgull Axelsson blivit flerfaldigt belönad, bland annat med Guldpocket för säljframgångarna med Aprilhäxan och Augustpriset för samma roman. Hon är översatt till 23 språk och är en av Sveriges mest framgångsrika författare, i Sverige och utomlands. I Sverige är hon utgiven på Brombergs bokförlag.

Hon debuterade som dramatiker 2002 med LisaLouise, som detta år hade urpremiär på Dramaten och 2007 följdes den av pjäsen Helgonlegender, en "sorgesång över det svenska folkhemmets nedmontering". Hösten 2011 medverkade hon i SVT:s Sommarpratarna.

Majgull Axelsson bor på Lidingö i Stockholms län.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]