Nordmakedoniens statsvapen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Makedoniens statsvapen)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Coat of arms of North Macedonia.svg
Förslag till nytt statsvapen.

Nordmakedoniens statsvapen är Nordmakedoniens officiella statsvapen. Statsvapnet består av två girlander av vete, tobaksblad och vallmoknoppar som binds samman med ett band som är dekorerat med motiv av en traditionell makedonsk folkdräkt. I mitten syns en sjö, ett berg och en stigande sol. Alla dessa symboler sägs enligt makedonierna symbolisera "vårt lands rikedomar, vår kamp och vår frihet". Vapnet är snarare att beteckna som ett emblem då det i likhet med andra kommunistiska emblem saknar flera grundläggande heraldiska beståndsdelar. Hela emblemets komposition bygger på Jugoslaviens statsvapen och följer samma mönster.

Emblemet konstruerades vid andra världskrigets slut och antogs den 27 juli 1946 för delrepubliken Makedonien inom federationen Jugoslavien och saknar historiska rötter av traditionella vapensköldar eller makedonska traditioner. När delrepubliken Makedonien förklarade sig självständigt från Jugoslavien 1991 fortsatte det gamla statsvapnet att vara officiellt för den nybildade staten.

Berget som finns i emblemets mitt symboliserar inget enskilt berg, som i till exempel Sloveniens statsvapen, utan hela Nordmakedonien som är ett bergigt land[källa behövs].

Försök har gjorts för att skaffa ett nytt statsvapen åt republiken då man anser den nuvarande förlegad, bland annat på grund av kommuniststjärnan. 1992 lades ett förslag fram om att man skulle anta det gamla emblemet som den makedonska revolutions organisationen VMRO använt under 1800-talet. Detta emblem består av ett gyllende, bekrönat, tvåsvansat lejon på en blodröd sköld. Emblemet antogs inte, främst av följande anledningar:

  • liknande emblem används redan av flera politiska partier.
  • den albanska minoriteten ansåg att den endast symboliserar etniska makedonier.
  • emblemet liknar allt för mycket Bulgariens statsvapen.

År 2009 togs kommuniststjärnan bort från statsvapnet, dock återstår resten av statsvapnet.

Tidigare statsvapen[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]