Hoppa till innehållet

Mall:Kopiera inte

Från Wikipedia
Kopiera inte

Välkommen till Wikipedia! Vi uppskattar att du vill bidra till Wikipedia, men av juridiska skäl kan vi inte acceptera att upphovsrättsskyddad text hämtas från andra webbplatser eller tryckt material utan tillstånd, och som en konsekvens kommer ditt bidrag med högsta sannolikhet att återställas eller raderas. Observera att om du fortsätter att kopiera in upphovsrättskyddat material till Wikipedia riskerar none att blockeras från vidare redigering på Wikipedia.

Wikipedias licens ger alla rätt att använda material härifrån i andra sammanhang (på vissa villkor). Det räcker alltså inte att författaren tillåter att texten används här. Om du har tillstånd eller det är du själv som har upphovsrätten till texten ifråga och vill låta Wikipedia använda den – vilket betyder att andra får skriva om den och utnyttja den annanstans, även kommersiellt – är det lämpligt att du noterar detta, antingen på webbplatsen (ange där den licens som Wikipedia använder, Creative Commons' Erkännande-Dela Lika-licens) eller i samband med redigeringen.

Du får använda webbplatser som en informationskälla; det är formuleringarna och inte faktainnehållet som omfattas av upphovsrätten, så om du skriver en egen text baserad på fakta från annat håll är det helt OK. Om du vill använda enskilda citat bör dessa markeras som sådana. I båda fallen bör källan anges, främst med tanke på att uppgifterna ska kunna verifieras av andra.


[visa] [redigera] [rensa sidcachen]

Dokumentation


Användning

[redigera wikitext]
  • Mallen placeras på användares och IP-adressers diskussionssidor när dessa lägger till upphovsrättsskyddat material.
  • Syntax: {{Kopiera inte|Artikeln som berörts|källsida=URL till webbsidan texten var kopierad från}}. Artikeln som berörts och källsida behöver inte anges.
  • {{Plagiat}} (för artiklar med upphovsrättsskyddad text)