Malmöfestivalen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Malmöfestivalen 2018-08-15 61.jpg
Den stora festivalskylten, med människor framför.
TidpunktAugusti
PlatsSverige Malmö, Sverige
Aktiva år1985
FestivalgenrerBlandat

Malmöfestivalen är en i Malmö återkommande festival i augusti varje år. Festivalen startades 1985 och är en föregångare och inspiratör till Stockholms Vattenfestival och Göteborgskalaset. Cirka 1,4 miljoner människor av olika nationaliteter besöker den varje år. Många kända artister har uppträtt på festivalen, se nedan för namn. På Malmöfestivalen finns många aktiviteter, t.ex. dans- och DJ-tävlingar, debatter, modevisningar, konstinstallationer, karuseller och liknande, i parker, på gator och på torg. Stora återkommande evenemang på festivalen är kräftskivan på Stortorget och de många matstånden på Gustav Adolfs torg och Södergatan. Frågor om jämställdhet och miljö är viktiga för Malmöfestivalen, och har som enda festival i Sverige mottagit priset ”A Greener Festival” just för sitt miljöarbete. Festivalen är gratis och inga bokade platser finns. 2014 firade Malmöfestivalen 30-årsjubileum.

Tidigare var festivalen en enda lång festivalgata. Festligheterna började vid Triangelns köpcentrum och slutade en liten bit från Malmö centralstation. 2005 flyttades en del av festivalen till Slottsparken och Kungsparken. Områdena vid Triangeln flyttades dit, delvis på grund av Citytunnelns byggnation. Sedan 2010 är festivalen tillbaka i centrala Malmö med på platser som Stortorget, Posthusplatsen, Gustav Adolfs torg och Raoul Wallenbergs park.

Starten[redigera | redigera wikitext]

Idén till Malmöfestivalen kommer ursprungligen från Tyskland. I staden Kiel har man haft en festival i över hundra år som kallas Kieler Woche. Därifrån kom inspirationen till Malmöfestivalen[1]. 1985 ägde den första festivalen rum, efter att ha planerats sedan året innan. 50 försäljningsstånd byggdes av ungdomslag på tre månader och Röda Korset sydde markiser. En affisch och symbol togs fram för festivalen. Fem konstnärer fick visa upp sina förslag. Mannen som vann heter Anders Österlin. Hans affisch föreställde en näktergal, och det blev symbol för Malmöfestivalen. Han valde en näktergal eftersom Malmö har många parker och näktergalen trivs i dessa. Näktergalen fanns länge kvar som symbol för Malmöfestivalen, men togs bort 1995. Istället gick man över till en enkelt tecknad text med ”Malmöfestivalen” i svart och rött. Redan första året gick festivalen över förväntan. Det var det största festarrangemanget i Malmös historia sedan 1914 då Baltiska utställningen ägde rum.

Drakbåtarna[redigera | redigera wikitext]

Drakbåtarna var länge en viktig företeelse under festivalen. Drakbåtstävlingen gick ut på att olika betalande företag i Malmö fick chansen att utmana varandra genom att paddla 300 meter längs kanalen på kortast möjliga tid. Det började premiäråret 1985, då bara 16 lag tävlade mot varandra. Redan året därpå hade intresset stigit för tävlingen, och år 1996 hade det blivit så stort att hela 640 lag deltog. Efter det sjönk deltagandet något, och år 2003 deltog ”endast” 310 lag. Till tävlingen skapades fantasifulla dräkter och roliga namn på lagen. Intresset för den svalnade dock mer och mer vilket gjorde att man bestämde sig för att slopa den. 2006 gick så den sista tävlingen av stapeln. Till 30-årsjubileet 2014 beslutade festivalledningen att återigen anordna en Drakbåtsfestival i samarbete med Malmö Roddklubb.

Kräftskivan[redigera | redigera wikitext]

En stor kräftskiva inleder varje år Malmöfestivalen och traditionsenligt medverkan musikgruppen Grus i dojjan. Startåret 1985 ville man göra något speciellt, och det blev en måltid för hela Malmös befolkning. Den hålls på Stortorget under bara himlen. Kommunen ansträngde sig när det gällde att ordna en leverantör som kunde leverera 1,5 ton kräftor. Det första året 1985 kostade det 5 kronor för fem kräftor, och 5 kronor för smör, bröd, ost, en rolig hatt och en haklapp. Festivalölen kostade också 5 kronor. Därefter har man fått betala det dubbla priset jämfört med 1985. Numera får deltagarna medta sina egna kräftor, övrig mat och dryck. Redan det första året åt ca 12 000 malmöbor 59 985 stycken kräftor på bara två timmar. En representant för Guinness Rekordbok räknade med hjälp av stadens turistchef Carl-Erik Frantzén. Efter måltiden fick Malmö certifikat med bevis på det nya världsrekordet. Rekordet från det året har förbättrats vid flera andra Malmöfestivaler. Redan året efter fick Malmö ett nytt världsrekord på 83 982 kräftor. År 1989 kom ännu ett världsrekord på 87 480 kräftor, och till senast, år 1994 kom Malmöfestivalens senaste världsrekord på 91 500 kräftor. Det rekordet har dock senare blivit slaget av Dalarna.[källa behövs]

Fyrverkerierna[redigera | redigera wikitext]

Fyrverkeriet på Malmöfestivalen har varje år dragit till sig många åskådare. Mellan 1985 och 1997 iscensatte Stellan Ragnert fyrverkerierna. 1986 hölls fyrverkeriet på Stortorget. Därefter hölls uppskjutningen från Paulibron. Det var bättre än på Stortorget, men man var fortfarande inte helt nöjd. 1998 avfyrades fyrverkeriet från parkeringshuset Annas tak. Då hade Göteborgs Fyrverkerifabrik AB tagit över fyrverkeriet, som tills vidare behållit uppdraget. Från 2005 skjuts fyrverkeriet från hundrastplatsen vid Ribersborg, även detta under ledning från Göteborgs Fyrverkerifabrik AB. Sedan 2009 har Malmöfestivalen, som vill vara en miljövänlig festival, inte längre något avslutningsfyrverkeri. 30-årsjubileet 2014 anordnades åter ett stort avslutningsfyrverkeri eftersom det numera finns miljövänligare raketer utan bly.

Miljö[redigera | redigera wikitext]

Malmöfestivalen ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling för stora evenemang och ytterligare stärka Malmös profil som hållbar stad. Det ansvaret har Malmöfestivalen tagit på allvar sedan 2009, då det påbörjade ett systematiskt arbete för att minska miljöpåverkan för varje år som går. Malmöfestivalen har erhållit en rad utmärkelser för sitt miljöarbete, bland annat det internationellt erkända priset A Greener Festival Award.

Stora artister[redigera | redigera wikitext]

Timbuktu och Damn! 2018.
Melissa Horn 2018.
Katrina and the Waves 1988.
Stefan Sundström 2007.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Malmöfestivalen 1985 – 2004 Jonny Ambrius
  1. ^ ”Festivalens "25-åringar" träffades”. Malmö.com. http://www.malmo.nu/swedish/show_article_arena.asp?aid=3131. Läst 24 januari 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]