Masmo (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm metro symbol.svg Masmo
Masmo T-bana3.jpg
Perrongen
Stationsinformation
Kommun Huddinge kommun
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd 1 oktober 1972
Kapacitet
Antal plattformar 1
Antal passagerare 2 200 personer/vardag[1]
Förbindelser
Linje Röda linjen
Läge
Avstånd från Slussen 16,1 km
Höjdläge 11,1 m ö.h.[2]
Djup under marknivå 20–45 m
Stationssignatur MAS
Föregående station Vårby gård
Efterföljande station Fittja
Övrigt
Konstnärlig utsmyckning Staffan Hallström och Lasse Andréasson, målade plåtar, 1971.
Linjekarta
Masmo Tunnelbana.png

Masmo är en station i Masmo längs Stockholms tunnelbana, röda linjen (T-bana 2). Den togs i bruk den 1 oktober 1972. Avståndet från station Slussen är 16,1 kilometer. Stationen ligger mellan stationerna Fittja och Vårby gård.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Masmo är en underjordsstation i ett bergrum under Masmoberget, drygt 20–45 meter under marken. En biljetthall med entré finns från Solhagavägen. Konstnärlig utsmyckning inom stationen; målade plåtar, Ta ner solen i tunnelbanan av Staffan Hallström och Lasse Andréasson, 1971. Utanför stationen utfördes 2015 en installation bestående av ett 40-tal orange-röda pinnar. Huddinge kommun är den som beställde verket och arkitektbyrån Land arkitektur, Anders Kling, stod för utförandet. Kommunen ville ha "något kaxigt och färgstarkt på den platsen".[3]

Tunnelbanestationen Masmo har endast en ingång med gångtrappa upp och ned samt hiss. Ett ytterligare hiss- och rulltrappschakt finns planerat och utsprängt längst ned i den befintliga entrétunneln. Utgången skulle betjäna ett planerat bostadsområde på Masmoberget. Planerna på bostadsområdet skrinlades, men då hade redan schaktet för en utgångshall med plats för rulltrappa och hiss sprängts ut ur berget. Alla schakt är numera plomberade och området är inhägnat. På berget syns spåren var nedgången var planerad i form av ett djupt dike och upplagd sprängsten.[4]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fakta om SL och länet år 2015” (PDF). Storstockholms Lokaltrafik. 25 oktober 2016. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. Läst 13 mars 2017. 
  2. ^ Stockholm under i Libris
  3. ^ Pinnarna vid Masmo tunnelbana förklarade.
  4. ^ ”Stockholms gömda tunnelbaneuppgångar”. alltomstockholm.se. http://www.alltomstockholm.se/stadsliv/article4123021.aos. Läst 12 april 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]