Hoppa till innehållet

Gärdet (tunnelbanestation)

Gärdet
Perrongen
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Innerstaden)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd2 september 1967
Kapacitet
Antal spår2 st
Antal plattformar1 st
Antal passagerare12 700 personer/vardag[1]
Förbindelser
LinjeRöda linjen
Läge
Avstånd från Slussen4,4 km
Höjdläge7,1 m ö.h.[2]
Djup under marknivå31 m (Furusundsgatan), 22 meter (Rindögatan)
StationssignaturGÄR
Föregående stationRopsten
Efterföljande stationKarlaplan
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningKarl Axel Pehrson, fantasiskalbaggar, 1967
Linjekarta

Gärdet är en station inom Stockholms tunnelbana i stadsdelen Ladugårdsgärdet i Stockholms innerstad. Stationen trafikeras av linje 13 på röda linjen och ligger mellan stationerna Ropsten och Karlaplan. Stationen ligger i berget under kvarteren Verkstadsklubben, Karteschen och Vattentornet. Den har en plattform, 31 meter under Furusundsgatan och 22 meter under Rindögatan.

Stationen har två biljetthallar. Den södra har entré från Brantingsgatan och Askrikegatan. Den norra har entré genom lång gång från Värtavägen 59 samt hissförbindelse till Gärdeshöjden, Furusundsgatan 15.

Stationen ligger 4,4 kilometer från Slussen, och togs i bruk den 2 september 1967. Cirka 12 500 resenärer reser från stationen en vanlig vardag.[1]

Plattformen är konstnärligt utsmyckad med fantasiskalbaggar av konstnären Karl Axel Pehrson, som också skapat den skalbaggsskulptur som delas ut på Guldbaggegalan.[3] Utsmyckningen skapades 1967.

Bakom konsten på spårväggarna på stationen sitter sedan 2006 ett tåligt och lättsanerat emaljsystem för att minska kostnaden för klottersanering och trötta ut klottrarna.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]