Ropsten (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Lidingöbanans station Ropsten, se Ropsten (Lidingöbanan).
Stockholm metro symbol.svg Ropsten
Ropstenplatformblur.jpg
Perrongen med Hjorthagen i bakgrunden.
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun (Innerstaden)
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd 2 september 1967
Kapacitet
Antal spår 2 st
Antal plattformar 1 st
Antal passagerare 20 100 personer/vardag[1]
Förbindelser
Linje Röda linjen
Anslutande linjer Spårvagn Spårvagn: 21, Buss
Läge
Avstånd från Slussen 5,1 km
Höjdläge 12,5 m ö.h.[2]
Stationssignatur Ros
Efterföljande station Gärdet
Övrigt
Konstnärlig utsmyckning Roland Kempe och Matts Jungstedt
Linjekarta
Ropsten Tunnelbana.png

Ropsten är en station inom Stockholms tunnelbana vid Ropsten i stadsdelen Hjorthagen inom Stockholms innerstad. Den är slutstation för röda linjens tunnelbanelinje 13 från Norsborg. Det finns också en terminal för Lidingöbanan, och bussterminal för bussar till olika delar av Lidingö.

Om stationen[redigera | redigera wikitext]

Stationen och viadukten, januari 2009.
Rullbandet till stationsplattformen.

Stationen ligger utomhus på en viadukt över Ropstensplan. Den ligger 5,1 kilometer från Slussen. Vid tiden för tunnelbanelinjens tillkomst till Ropsten planerades tunnelbanan fortsätta via en separat bro för enbart spårbunden trafik, förlagd norr om gamla Lidingöbron, över till Lidingö och vidare över till Bogesundslandet som vid denna tid var tänkt att bebyggas med bostäder. Ritningsskisser på den extra tunnelbanebron togs fram av Lidingö stadsbyggnadskontor i samband med att nya Lidingöbron (1971) projekterades. Ett principbeslut togs av Lidingö stadsfullmäktige 1966 att dra ut tunnelbanan till Lidingö men dessa planer skrinlades dock. År 2012 var det återigen diskussion om bron, eftersom den gamla bron var i dåligt skick och en stor renovering behövs, och att en ny bro planeras. Troligen blir det i så fall en ren spårvägsbro (med cykelbana), inte en tunnelbanebro eller kombinerad.

Ropstens station och Ropstensplan utgör navet för kollektivtrafiken till Lidingö. Här ansluter Lidingöbanan och de flesta av öns busslinjer. Det finns också en stationsentré uppe i bostadsområdet Hjorthagen med ett långt rullband ner till stationsplattformen.

Stationen invigdes med sträckan Östermalmstorg–Ropsten av kung Gustaf VI Adolf den 2 september 1967, dagen innan Sverige gick över till högertrafik.

Tunnelbanekonst.

Den konstnärliga utsmyckningen är gjord av Roland Kempe och Matts Jungstedt. Ropsten är ett tidigt exempel på målade stationer. Roland Kämpe har färgsatt det korrugerade plåttaket i svart och vitt samt målat en slingrande orm med pilformade huvuden samt målat de lekfulla målningarna i den 125 meter långa gången mot Hjorthagen. Den smidda grinden vid utgången mot Hjorthagen är skapad av Matts Jungstedt. Konstverken skapades 1971 och 1980.[3]


Lidingöbanan[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Ropsten (Lidingötåg)

Sedan år 1967 har Lidingöbanan sin starthållplats i Ropsten, efter nedläggningen av spårvägsnätet till Humlegården.

Bussterminal[redigera | redigera wikitext]

I anslutning till stationen finns en bussterminal för huvuddelen av busstriden till Lidingö, samt ett antal innerstadslinjer.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

I samband med planerna för Norra Djurgårdsstaden ska Ropsten i framtiden få en mer stadsmässig miljö, med handel, bostäder och kontor. Stockholms stads och SL:s preliminära planer innebär en bussterminal inomhus under Lidingöbron. Spårväg City och Lidingöbanan får genomgående trafik med en hållplats sydväst om bussterminalen, i markplan. Hållplatsen kan öppnas samtidigt som en ny bro till Lidingö för spårväg, gång- och cykeltrafik färdigställs omkring år 2020. Det finns ingen definitiv tidsplan för bussterminalen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fakta om SL och länet år 2015” (PDF). Storstockholms Lokaltrafik. 25 oktober 2016. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. Läst 13 mars 2017. 
  2. ^ Stockholm under i Libris
  3. ^ ”Konsten på stationen”. Storstockholms Lokaltrafik. 9 april 2010. http://sl.se/sv/Om-SL/Det-har-ar-SL/Konsten-i-trafiken/Konsten-pa-stationen/?l=288&s=362&p=1#station. Läst 4 juli 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]