Hoppa till innehållet

Zinkensdamm (tunnelbanestation)

Zinkensdamm
Perrongen
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Innerstaden)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd5 april 1964
Kapacitet
Antal plattformar1
Antal passagerare6 600 personer/vardag[1]
Förbindelser
LinjeRöda linjen
Läge
Avstånd från Slussen1,7 km
Höjdläge6,2 m ö.h.[2]
Djup under marknivå19 m
StationssignaturZID
Föregående stationMariatorget
Efterföljande stationHornstull
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningGöran T Karlsson och John Stenborg, målningar 1991 respektive 2003
Linjekarta

Zinkensdamm är en tunnelbanestation längs Stockholms tunnelbana. Den är belägen på den röda linjen som invigdes 5 april 1964. Den ligger mellan Hornstull och Mariatorget, under kvarteret Bjälken, ungefär vid Brännkyrkagatan från Ringvägen till Ansgariegatan, 1,7 kilometer från Slussen. Stationen har endast en biljetthall och en entré till denna.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Plattformen ligger i bergrum, ungefär 19 meter under Ringvägen, ingången ligger vid Ringvägen 8. Väggarna är ljusgrå och klädda med vinröd keramik. Målningarna på gavlarna är gjorda av Göran T Karlsson och John Stenborg, 1991 respektive 2003. Konstnärerna har genomfört varsin målning på perrongerna. Göran T Karlsson står för målningarna på plattformen för södergående tåg och Johan Stenborg på den andra sidan.

Konstnärerna har utfört vardera två målningar. Målningarna är avsedda att markera stationens avslutning och bromsa oändligheten i kakelsättningens mönster.[3]

På Zinkensdamms tunnelbanestation pågår det sedan 1998 tillfälliga konstutställningar av färgbilder insprängda bland reklamaffischerna. Bilderna byts ut en gång per år. Under perioden februari 2010 – februari 2011 hängde Jens Fänges bilder på temat "Nachtspiel" på stationens väggar. Tidigare har Lotta Kühlhorns bilder (2009) visats och ännu tidigare Tomas Nordbergs bilder (2006).

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]