Meerut

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Meerut på kartan över Indien
Red pog.svg
Meerut
Meeruts läge i Indien.

Meerut är en stad i den indiska delstaten Uttar Pradesh, och ansedd som startplatsen för sepoyupproret 1857. Den är administrativ huvudort för ett distrikt med samma namn och hade 1 305 429 invånare vid folkräkningen 2011.[1] Storstadsområdet hade vid samma tidpunkt 1 420 902 invånare, inklusive Meeruts garnisonsstad och några andra mindre förorter.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Meerut erövrades första gången av muslimer 1192 och plundrades av Timur Lenk 1399. Det område nära Ganges och Yamuna i Uttar Pradesh, där Meerut ligger, överläts av den lokale härskaren till britterna 1803.

Staden är mycket gammal. Den var en av de sexton storstäderna i Ashokas rike, och var då också en viktig vallfärdsort för buddhister. Idag finns inte många buddhister kvar i trakten, och liksom i övriga Indien dominerar hinduerna, medan den största religiösa minoriteten är muslimerna.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Den största industrin i Meerut är tillverkningen av sportutrustning, och denna bransch sysselsätter 100 000 anställda.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Office of The Registrar General & Census Commissioner, India; Census Digital Library, Table Series/Tabulations Plan of Census Year – 2011/Primary Census Abstract/Urban Agglomeration Läst 6 juli 2014.