Nätvingar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nätvingar
Chrysoperla mediterranea
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Infraklass Neoptera
Överordning Neuropterida
Ordning Nätvingar
Neuroptera
Vetenskapligt namn
§ Neuroptera
Auktor Linné, 1758
Familjer
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Nätvingar (Neuroptera) är en ordning i klassen insekter.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Individer i denna ordning är utmärkt genom fullständig förvandling. De har 4 nätådriga vingar samt bitande eller (hos nattsländor) förkrympta och hopvuxna mundelar. Vingarna hålls under vilan taktegellik hoplagda. De är antingen alla likartade eller de bakre är tunnare och bredare. I detta fall hålls under vilan bakre vingarna i veck under de mera pergamentartade, med fjäll och hår beklädda framvingarna. Ibland är alla vingarna förkrympta (snöslända).

Antennerna är oftast långa, trådformade eller pärlbandslika. Ibland är de korta och i spetsen klubbformigt förtjockade (myrlejonsländor). Utom fasettögon finns ibland punktögon på pannan.

Larverna är mest utrustade med 3 par bröstfötter och hos klosländor med bukfötter. I övrigt är de mycket växlande i utseende och levnadssätt.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Larver och fullbildade nätvingarna är köttätare. En del lever vid eller i vatten och andra vistas på växter och nära sig av bladlöss. Några nätvingar (till exempel ormsländor) lever av smärre djur under löst sittande trädbark. Andra söker sitt byte i gångar i jorden eller gräver fångstgropar i sandig jordmån.

De flesta spinner före förpuppningen en silkeskokong, inuti vilken puppan vilar. Puppan är ibland ovanlig rörlig. Den företar vandringar, innan förvandlingen till äger rum.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Nätvingarnas ordning benämns ibland med det för systematiken olämpliga namnet sländor. Den består av mycket olika arter som inordnas i ungefär 18 familjer.

Några familjer som förekommer i Europa är:

Nemopteridae - Nemoptera sp.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Nätvingar, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]