Michael av Kent

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Michael av Kent, 2014.

Prins Michael av Kent, Michael George Charles Franklin Windsor, född 4 juli 1942 i Iver, Buckinghamshire, är barnbarn till kung Georg V av Storbritannien och drottning Mary av Teck och således en medlem av den brittiska kungafamiljen. Sedan 1978 är han gift med baronessan Marie-Christine von Reibnitz. Prins Michael och Marie-Christine har två barn: sonen Frederick, född 1979, och dottern Gabriella, född 1981. Prins Michael är döpt efter storfurste Michail Aleksandrovitj Romanov av Ryssland, som han också är släkt med.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hans farfar var Georg V av Storbritannien, hans far var prins Georg av Kent (1902-1942; dödad i krigstjänst under andra världskriget), gift 1934 med Marina av Grekland (1906-1968). Han har två äldre syskon - Edward, hertig av Kent (född 1935; årlig prisutdelare vid Wimbledonmästerskapen i tennis) och Alexandra (född 1936).

Prins Michael gifte sig 1978 med baronessan Marie-Christine von Reibnitz, romersk-katolik vilket gjorde att han miste sin plats i tronföljden. Prins Michaels kusin, drottning Elizabeth, gav dock sitt samtycke till äktenskapet. De två gifte sig borgerligt 30 juni 1978 i rådhuset i Wien. Hans hustru tituleras HKH Prinsessan Michael av Kent, då hon inte är prinsessa av egen rätt utan genom äktenskap. Deras båda barn lord Frederick Windsor (född 1979) och lady Gabriella Windsor (född 1981) är anglikaner och har således sina platser i den brittiska tronföljden. 26 mars 2015 återfick prins Michael sin plats i tronföljden, som då var nummer 44. Detta efter att tronföljdsregeln som inte tillät giftermål med en katolik tagits bort.[1][2][3]

Michael av Kent är känd för sitt utseende, som den enda kända medlemmen av den brittiska kungafamiljen med helskägg och ofta bärande breda slipsar av 1970-talsmodell.

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Edvard VII av Storbritannien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Georg V av Storbritannien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandra av Danmark
 
 
 
 
 
 
 
 
Prins Georg, hertig av Kent
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Franz, hertig av Teck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mary av Teck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prinsessan Mary Adelaide av Cambridge
 
 
 
Michael av Kent
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Georg I av Grekland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikolaos av Grekland och Danmark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Olga Konstantinovna av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
Marina av Grekland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vladimir Alexandrovitj av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Helena Vladimirovna av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marie av Mecklenburg-Schwerin
 
 
 

Referenser[redigera | redigera wikitext]