Mississippialligator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mississippialligator
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Alligator.jpg
Mississippialligator
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Crurotarsi
Ordning Krokodildjur
Crocodilia
Familj Alligatorer och kajmaner
Alligatoridae
Släkte Alligatorer
Alligator
Art Mississippialligator
A. mississippiensis
Vetenskapligt namn
§ Alligator mississippiensis
Auktor Daudin, 1802
Hitta fler artiklar om djur med
Unga alligatorer
Gäspande alligator

Mississippialligator (Alligator mississippiensis), även kallad amerikansk alligator, är en alligator som lever i träskområden, långsamt rinnande floder och sjöar i sydöstra USA.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Mississippialligatorn är den större av de två arterna alligatorer. En fullvuxen hane kan nå en längd på 4-4,4 meter och en fullvuxen hona når en längd på 2,5-3,0 meter. Rapporter om större individer på över 5 meter förekommer men dessa har inte säkert kunnat verifierats.[2] Vikten för en fullvuxen hane är upp till 400-500 kilogram. För en hona är vikten upp till 300-350 kilogram.[källa behövs]

Mississippialligatorn är anpassad för ett liv både i vatten och på land. Den har en kraftig kropp och bred nos och kan ligga stilla så att bara dess näsborrar, ögon och öron syns ovanför vattenytan. Detta gör att den kan känna lukt, se och höra samtidigt som den har resten av kroppen gömd under vattnet så att dess närvaro inte avslöjas för ett eventuellt byte. Kroppen är svart på ovansidan och mer gulaktig eller vit på undersidan. Den har en muskulös svans som den simmar med och simhud mellan tårna. Endast överkäkens tänder är synliga när alligatorns käkar är stängda. Tänderna i underkäken syns inte när alligatorns mun är stängd eftersom dessa tänder passar in i gropar i överkäken.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Mississippialligatorn förekommer i North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida, Louisiana, Alabama, Mississippi, Arkansas, Oklahoma och sydligaste Texas. Florida och Louisiana har de största populationerna. Platser som är kända för förekomsten av missisippialligator är exempelvis Okefenokee, ett träskmarksområde som ligger mellan Florida och Georgia, och Everglades nationalpark i Florida.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Eftersom alligatorerna inte kan tugga, gör de en så kallad "dödsrullning" för att slita loss köttstycken från sina byten. På mindre än en halv sekund roterar de bytet 360 grader och får på så vis i sig sin föda. Tack vare alligatorns kraftiga svans kan den simma i en hastighet på upp till 15 km/h eller mer. Genom att inte röra sig i onödan spar alligatorn energi. Mississippialligatorer är skickliga dykare som kan vänta under vattnet i flera timmar på sitt byte. De tar många olika slags byten, både däggdjur som tvättbjörnar, olika arter av fiskar och vattenfåglar. Större alligatorer tar större byten, som vildsvin och hjortdjur medan mindre och yngre alligatorer livnär sig på mindre byten, som grodor och vårtbitare. Det händer att mississippialligatorn dödar och äter upp tamboskap.[källa behövs]

Göteborgskändis[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel Smilet. På Sjöfartsmuseet, Göteborg och i dess akvarium levde under många år, 1924 - 1987 "Smilet" som var en amerikansk alligator. En gipsavgjutning av Smilet finns numera på Naturhistoriska museet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alligator mississippiensisIUCN:s rödlista, läst 5 januari 2010.
  2. ^ ”Crocodilian Species — American Alligator (Alligator mississippiensis)”. Flmnh.ufl.edu. http://www.flmnh.ufl.edu/cnhc/csp_amis.htm. Läst 5 januari 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]