Modeord

Från Wikipedia

Ett modeord är ett ord som för tillfället är särskilt vanligt.[1] Modeord syftar alltså på att ordet "är på modet", därav namnet. Även trendord och buzzword kan förekomma men är inte belagt i Svenska Akademiens ordböcker.

Vissa modeord har funnits i språket sedan tidigare men blivit vanligare. Andra kan vara sammansättningar av andra ord eller lånord som av någon anledning ofta används i språket. Ett exempel är multimedia som var ett modeord under 1990-talet i marknadsföringen av exempelvis datorer i en tid då långt ifrån alla på konsumentmarknaden hade integrerat stöd för bild samt video med ljud.[2] Ett annat exempel är citatet: "många stördes av mode­ordet 'fokusera' ",[1] där det syftar på ett ord som ansågs överutnyttjas vid tiden.

Modeord är ingen ny företeelse. Det nämns i svenska språket första gången 1794.[1] Plattform i betydelsen förhandlingsbasis, utgångspunkt för diskussion och dylikt var ett modeord i pressen från mitten av 1890-talet, till exempel Vårt Land 1894, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1896, Sydsvenska Dagbladet 1899; i denna betydelse ytterst från engelskan.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: modeord
  2. ^ ”Multimedier | IDG:s ordlista”. IT-ord. https://it-ord.idg.se/ord/multimedier/. Läst 17 februari 2023. 
  3. ^ Plattform i Elof Hellquist, Svensk etymologisk ordbok (första upplagan, 1922)