Morö Backe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Morö Backe centrum 2011

Morö Backe är en stadsdel i Skellefteå. Morö Backe är beläget i nordöstra delen av Skellefteå, högre upp än övriga stadsdelarna i Skellefteå som i huvudsak ligger i Skellefteå älvdal. Morö Backe ligger på den östra sluttningen av Vitberget, centralt belägen bergstopp och centrum för friluftsområde med längd- och utförsåkning på skidor. Morö Backe är Skellefteås största villaområde med en stor del av sin bebyggelse härrörande från 70- och 80-talen. På 90-talet byggdes området ut med ytterligare villor i den östligaste delen och åren 1989-1991 byggdes Skellefteås största koncentration av hyreslägenheter och bostadsrätter i flerfamiljshus i Morö Backe centrum. På Morö Backe finns ett flertal förskolor, varav en nybyggd (2012) med avancerad miljöteknik [1] samt en låg- och mellanstadieskola, Morö Backe skola. Området har egen vårdcentral som är samordnad med vårdcentralen i Kåge.

På Morö Backe finns flera fotbollsplaner där Morön BK bedriver verksamhet samt ett ridhus där Skellefteå ridklubb har verksamhet. Ridhuset kommer att genomgå en större om- och tillbyggnad.

På Morö Backe torg finns idag thairestaurang och kiosk samt bibliotek och fritidsgård. Den tidigare matvarubutiken Konsum lades ner 2006 och övriga verksamheter som inrymdes i konsumhuset, som frisör och bank, har idag flyttat från området. Skellefteå kommun planerar att bygga ett nytt äldreboende på tomten, och i markplan finns då enligt gällande detaljplan möjlighet för nyetableringar av handel.

Gatorna och kvarteren är till största delen döpta efter väder eller väderfenomen och sommar- och vinteraktiviteter. Ett nytt handelsområde etablerades vid E4 norr om Morö Backe, se Solbacken, Skellefteå.

Filip Edfast är en känd fotbollsspelare för Skellefteå FF som är uppvuxen på Morö Backe.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://energinytt.se/ovriga-artiklar/norrskenets-lagenergiforskola-i-skelleftea/


Camera-photo.svg Skellefteå vapen.svg Denna artikel om en plats eller byggnad i Skellefteå behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.