Morö Backe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Morö Backe centrum 2011

Morö Backe är en stadsdel i Skellefteå. Morö Backe är beläget i nordöstra delen av Skellefteå, högre upp än övriga stadsdelarna i Skellefteå som i huvudsak ligger i Skellefteå älvdal. Morö Backe ligger på den östra sluttningen av Vitberget, centralt belägen bergstopp och centrum för friluftsområde med längd- och utförsåkning på skidor. Morö Backe är Skellefteås största villaområde med en stor del av sin bebyggelse härrörande från 70- och 80-talen. På 90-talet byggdes området ut med ytterligare villor i den östligaste delen och åren 1989-1991 byggdes Skellefteås största koncentration av hyreslägenheter och bostadsrätter i flerfamiljshus i Morö Backe centrum. På Morö Backe finns ett flertal förskolor, varav en nybyggd (2012) med avanserad miljöteknik [1] samt en låg- och mellanstadieskola, Morö Backe skola. Området har egen vårdcentral som är samordnad med vårdcentralen i Kåge.

På Morö Backe finns flera fotbollsplaner där Morön BK bedriver verksamhet samt ett ridhus där Skellefteå ridklubb har verksamhet. Ridhuset kommer att genomgå en större om- och tillbyggnad.

På Morö Backe torg finns idag thairestaurang och kiosk samt bibliotek och fritidsgård. Den tidigare matvarubutiken Konsum lades ner 2006 och övriga verksamheter som inrymdes i konsumhuset, som frisör och bank, har idag flyttat från området. Skellefteå kommun planerar att bygga ett nytt äldreboende på tomten, och i markplan finns då enligt gällande detaljplan möjlighet för nyetableringar av handel.

Gatorna och kvarteren är till största delen döpta efter väder eller väderfenomen och sommar- och vinteraktiviteter. Ett nytt handelsområde etablerades vid E4 norr om Morö Backe, se Solbacken, Skellefteå.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://energinytt.se/ovriga-artiklar/norrskenets-lagenergiforskola-i-skelleftea/


Camera-photo.svg Skellefteå vapen.svg Denna artikel om en plats eller byggnad i Skellefteå behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.