Hoppa till innehållet

Mumien: Drakkejsarens grav

Från Wikipedia
Mumien: Drakkejsarens grav
(The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor)
GenreAction
Äventyr
RegissörRob Cohen
ProducentStephen Sommers
Sean Daniel
Bob Ducsay
James Jacks, mfl
ManusAlfred Gough
Miles Millar
SkådespelareBrendan Fraser
Jet Li
Maria Bello
Luke Ford
Michelle Yeoh
John Hannah, m.fl.
FotografSimon Duggan
ProduktionsbolagUniversal Pictures
Relativity Media
The Sommers Company
Alphaville Films
Giant Studios
Nowita Pictures
Sean Daniel Company
DistributionUniversal Pictures
United International Pictures, m.fl.
PremiärUSA 1 augusti 2008 (USA)
8 augusti 2008 (Sverige)
Speltid112 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska/Mandarin
Budget$175.000.000[1]
FöregångareMumien - återkomsten
IMDb SFDb Elonet

Mumien: Drakkejsarens grav är en amerikansk äventyrs-action i regi av Rob Cohen och med Brendan Fraser i huvudrollen från 2008. Filmen hade Sverigepremiär den 8 augusti 2008. Det är den andra uppföljaren till Mumien.

Handling[redigera | redigera wikitext]

På 200-talet f.Kr letar den kinesiske kejsaren Qin Shi Huangdi efter ett sätt att bli odödlig. Hans general hittar en kvinna som påstås kunna göra människor odödliga. Kejsaren vill ha henne för sig själv, men generalen och kvinnan blir kära, varpå kejsaren låter kvinnan lägga en besvärjelse som gör honom odödlig innan han dödar dem båda. Besvärjelsen visar sig dock vara en förbannelse och han dör, medan hans armé förvandlas till terrakotta.

Den verkliga terrakottaarmén.

Ca 15 år efter sitt senaste äventyr kämpar Rick och Evy mot uttråkning utanför London. De får då ett uppdrag av underrättelsetjänsten: att föra en kinesisk värdesak tillbaka till Shanghai. Eftersom de förlorat kontakten med sin son Alex (som är arkeolog och nyss har upptäckt kejsaren Qin Shi Huangdis terrakottaarmé), tar de chansen att även försöka göra något åt den relationen. I Shanghai söker de upp Evys bror, Jonathan, som nu driver ett casino. Tillsammans, men utan att lyckas skapa någon god relation med Alex, överlämnar de värdesaken till Alex samarbetspartner. Han visar sig dock vara i maskopi med en kinesisk general som vill återuppväcka kejsare Qin Shi Huangdi. Återuppväckningen lyckas, trots att Rick, Evy, Alex och Jonathan får hjälp av en mystisk kvinna, Lin. Kejsarens mumie försöker ta sig till det ställe där hans kropp kommer att bli hel igen.

Kejsaren Qin Shi Huangdi, i en bild från 1800-talet.

Rick, Evy, Alex, Jonathan och kvinnan får lift med ett flygplan och lyckas komma före kejsaren till palatset som visar vägen till Shangri-La, där källan till evigt liv finns. Kejsaren och hans nya armé besegrar dem dock, och inte ens Lins mor, kvinnan som gav kejsaren förbannelsen för 2200 år sedan och nu är odödlig, kan stoppa honom. Mumien, nu helad, kan fortsätta i jakten på sin gamla armé och gänget måste försöka stoppa honom innan han lyckas återuppliva och göra även dem odödliga. Lins mor lyckas återuppväcka den armé som kejsaren dödade och lät gräva ner i kinesiska muren. Tillsammans stoppar kejsaren, varpå hans armé försvinner, redo att grävas upp av en ny arkeolog. Rick och Alex lyckas enas, medan Alex och Lin påbörjar ett förhållande.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Mumien: Drakkejsarens grav regisserades av Rob Cohen och är den tredje filmen i Mumien-serien. De två föregångarna är Mumien från 1999 och Mumien - återkomsten från 2001.

Brittiska skådespelaren Rachel Weisz meddelade att hon inte tänkte reprisera sin roll som Evelyn. Hon ersattes av Maria Bello.[2]

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

  Brendan Fraser  –  Rick O'Connell
  Jet Li  –  Kejsare Han
  Maria Bello  –  Evelyn Carnahan O'Connell
  Luke Ford  –  Alex O'Connell
  Michelle Yeoh  –  Zi Yuan
  John Hannah  –  Jonathan Carnahan
  Isabella Leong  –  Lin

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]