Myrbacka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Myrbacka
Myyrmäki (finska)
Stadsdel
Stad Vanda
Storområde Myrbacka storområde
Folkmängd 14 593 (2007)
Stadsdelens nummer 15
GeoNames 847422
Språk  
- finska 89,7 %
- svenska 2,7 %
- övriga 7,6 %
Vandakarta med Myrbacka markerat
Vandakarta med Myrbacka markerat
Källa: Aluesarjat
Se även Myrbacka, Vansbro kommun

Myrbacka station
Myrbacka kyrka
Myyrmanni

Myrbacka (på finska Myyrmäki) är en stadsdel med järnvägsstation i Vanda stad i Finland med 14 500 invånare.

Myrbacka ligger vid Vandaforsbanan och har två stationer, Myrbacka och Klippsta, som trafikeras av M-tåget. Myrbacka är tätt bebyggt och fungerar jämte Dickursby som ett centrum för Vanda.

I stadsdelen finns ett stort köpcentrum som heter Myyrmanni, där ett uppmärksammat sprängdåd skedde i oktober 2002. Dådet krävde sju dödsoffer, däribland gärningsmannen, och 80 personer skadades. Där finns också ett bibliotek, Vanda konstmuseum, skolor, hälsocentral, kyrka, simhall och andra idrottsplatser i stadsdelen.

Myrbacka serviceområde[redigera | redigera wikitext]

Myrbacka fungerar som centrum för sydvästra Vanda. Serviceområdet omfattar stadsdelarna Linnais, Tavastby, Tavastberga, Friherrs, Varistorna, Myrbacka och Gruvsta. Serviceområdets yta är 16,22 km² och har 34 108 invånare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Konstruktionen av Myrbacka baserade på en idé om Haga-Vanda bandstad. Då Vandaforsbanan byggdes åren 1971–1975 byggdes samtidigt flera täta höghusområden kring de nya stationerna. Byggverksamheten fortsätter ännu i dag i någon mån.

Myrbacka kyrka[redigera | redigera wikitext]

Myrbacka kyrka som ligger nära Klippsta station har planerats av Juha Leiviskä år 1984. Den är arkitektoniskt en av Finlands betydande kyrkor. Väggarna och taket av skivor släpper igenom ljus i strimmor som bildar figurer inne i kyrkan. Lamporna verkar sväva i luften och med sin guldfärg skiljer de sig från den annars vita interiören. Fasaden är gjord av ljusbruna tegel och har en smal profil på grund av kyrkans inträngda läge.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]