Guldögonsländor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Guldögonsländor
Chrysopa oculata.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Nätvingar
Neuroptera
Familj Guldögonsländor
Chrysopidae
Vetenskapligt namn
§ Chrysopidae
Auktor Schneider, 1851
Larv av Chrysopa carnea
Hitta fler artiklar om djur med

Guldögonsländor (Chrysopidae), även kallade stinksländor, är en familj i insektsordningen nätvingar och innehåller omkring 2 000 kända arter världen över. I Sverige finns 16 arter.

Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Guldögonsländor är små till medelstora nätvingar, ofta med grönaktiga eller brunaktiga färger. De är vanligen nattaktiva och familjens trivialnamn syftar på att många arters ögon i ljuset av en lampa då får en guldaktig glans.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Vissa arter kan om man rör dem avsöndra en illaluktande vätska, och detta har gjort att familjen ibland också kallats för stinksländor. De fullbildade sländorna har särskilda hörselorgan på framvingarna, med vilka de kan uppfatta höga frekvenser, något som hjälper dem att undgå predatorer som fladdermöss.

Guldögonsländor har fullständig förvandling och larverna kallas ofta för bladluslejon, eftersom deras föda till stor del utgörs av bladlöss. Som fullbildade insekter lever många guldögonsländor på pollen, nektar och honungsdagg, men det finns också arter som är predatorer och livnär sig på bladlöss och andra mindre ryggradslösa djur, som trips och kvalster, även som vuxna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Norling, Ulf & Svensson, Bo. (1977) Sländor: naturguide i färg om sländornas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden. Interpublishing AB.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]