Jasmund

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nationalpark Jasmund)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jasmund på ön Rügen.

Jasmund är en halvö på nordöstra delen av Rügen i södra Östersjön norr om förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Den är förenad med den mindre halvön Wittow och huvuddelen Muttland genom smala näs. Jasmund är känt för sina höga kalkstensklippor som är en del av Jasmunds nationalpark.

Jasmunds nationalpark[redigera | redigera wikitext]

Nationalparken upprättades den 12 september 1990. Den täcker en yta av 3 000 hektar och är därmed Tysklands minsta nationalpark. Nationalparken består av en högplatå som är täckt med bokskog som heter Stubnitz, en klippig kustlinje av kalksten samt en 500 meter bred remsa av Östersjön. I nationalparken ligger även Rügens högsta punkt, Piekberg, 131 meter över havet.

Brytning av kalksten har länge varit en viktig ekonomisk aktivitet i området. 1926 utsågs en del av kustlinjen till naturskyddsområde för att värna den unika naturen. 1990 höjdes regionens status till nationalpark.

I kalkstenen har många fossil bevarats av bland annat sjöborrar, svampdjur och ostron. Bredvid bok finns i nationalparken klibbal (vid mindre träsk) samt vild päron (Pyrus pyraster), vildäpple (Malus sylvestris), idegran och olika orkidéer. I nationalparken lever 1000 olika arter av skalbaggar och flera sällsynta fåglar som kungsfiskare. Pilgrimsfalk och havsörn finns i parken bara i undantagsfall på grund av det höga antalet turister.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 19 oktober 2008.
  • Nationalparkamt Vorpommern (utgivare): Kreidefelsen am Meer, Born 2007 (infohäfte)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]