Nationalsång

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nationalsånger)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nationalsång, och förr även folksång, är en högtidlig sång och en typ av patriotisk musik vars uppkomst och blomstring hänger samman med nationalstatens och den romantiska nationalismens födelse.

En nationalsång kan ses som en nationalsymbol. En Nationalsång är en enande symbol och ofta en hyllning till det egna landet. Inlärning av sången var förr ofta obligatorisk i skolan, och den framförs ofta vid tillfällen som studentexamen, nationaldagen, och sportevenemang. Ibland, om sången är lång, sjungs bara några av verserna. Så är fallet med Finlands nationalsång. Sveriges nationalhymn har två originalverser (av Richard Dybeck år 1844) och två senare tillkomna (av Louise Ahlén år 1910). De två senare anses inte tillhöra nationalhymnen, utan får ses som kuriosa.

Många stater har egna nationalsånger på mer än ett officiellt språk, bland annat Belgien, Finland, Irland, Kanada, Schweiz och Sydafrika. Ryssland har för närvarande (2008) två officiellt godkända texter, den äldre från tiden som Sovjetunionen, och den yngre från tiden efter 1992. Många nationalsånger tillkom under 1800- och 1900-talen, dels som en följd av nationalromantiska strömningar och dels som en följd av tillkomsten av nya stater.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]