Narvik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Narvik (olika betydelser).


Narvik
Tätort
Narvik vy.JPG
Land Norge Norge
Fylke Nordland fylke
Kommun Narviks kommun
Area 6,77 km²[1]
Folkmängd 14 324 (2015-01-01)[2]
Befolkningstäthet 2 116 invånare/km²
GeoNames 3144987

Narvik är en tätort och stad i Norge, centralort i Narviks kommun, Nordland fylke.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det brittiska krigsskeppet HMS Warspite under slaget om Narvik.

Det finns omkring 4000 år gamla hällristningar i området. Dagens moderna Narvik har till stora delar växt fram kring järnmalmsexporten. I Narvik finns bland annat en kyrka från 1925 och ett fredskapell från 1957 byggt på platsen för ett kapell som förstördes under andra världskriget.

Narvik under andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Slaget om Narvik

Efter att andra världskriget hade brutit ut blev kontrollen över Narvik viktig och staden var ett av målen för den tyska invasionen av Norge den 9 april 1940. Vid invasionen sänktes de norska pansarskeppen Norge och Eidsvold. Dagen efter sattes allierade styrkor in mot tyskarna och staden intogs den 28 maj 1940 av de allierade. Tyskarna återtog kontrollen över staden den 8 juni efter Norges kapitulation.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Centrala Narvik 2005.
Ett skepp lastas med järnmalm i Narviks hamn.

Narvik växte upp omkring hamnen som användes och fortfarande används för utskeppning av järnmalm från gruvorna i Kiruna.

När Ofotsbanan började byggas 1883 hade det engelsk-svenska bolaget sina upplag här och 1887 fick hamnen namnet Viktoriahamn efter dåvarande kronprinessan. 1889 lade bolaget ned sin verksamhet, men 1898 beslutade norska staten att fortsätta bygget av Ofotenbanan som statsbana, och 1902 blev Narvik stad.[3]

Malmexporten från Narvik startade 1903. Utskeppning och relaterade verksamheter var länge huvudnäringen för staden. Under senare år har volymerna ökat och man ser över möjligheterna till ett dubbelspår för att kunna motsvara den ökade exporten av järnmalm från dom svenska gruvorna. En ny stadsdel, Trekanten, är under utveckling på det gamla industriområdet.

Kommunen har successivt utvecklat ett mer mångsidigt näringsliv, och satsar på att utveckla Narviks position som ett teknik- och kommunikationscentrum för norra Norge. Narvik är också ett handelscentrum för Ofoten.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Narvik har genom Ofotbanan förbindelse med det svenska järnvägsnätet och staden utgör den nordligaste stationen på det västeuropeiska järnvägsnätet. Idag bedriver SJ Norrlandståg persontrafik till Narvik, bestående av ett nattåg till Stockholm dagligen, och ett dagtåg till Luleå dagligen. Förutom detta bedriver också LKAB malmtrafik på banan främst till Kiruna. Det går dock inga tåg inrikes Norge från Narvik.

Staden ligger vid Europaväg 6 och 10 som fortsätter över gränsen till Sverige.

Utanför Narvik ligger Framnes flygplats med rutter till Bodø och Tromsø. Norr om kommungränsen ligger den större flygplatsen Evenes med flyg till bland annat Oslo.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

I Narvik finns Høgskolen i Narvik som bland annat utbildar civilingenjörer.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune. 1.januar 2015.”. Statistisk sentralbyrå. http://www.ssb.no/248688/tettsteder.folkemengde-og-areal-etter-kommune.1.januar-2015. Läst 23 april 2016. 
  2. ^ ”Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune. 1.januar 2015.”. Statistisk sentralbyrå. http://www.ssb.no/248688/tettsteder.folkemengde-og-areal-etter-kommune.1.januar-2015. Läst 23 april 2016. 
  3. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 18. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 714