Navalcarnero

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Navalcarnero
Kommun
Land Spanien Spanien
Region Madrid
Provins Provincia de Madrid
Höjdläge 637 m ö.h.
Koordinater 40°16′56″N 3°59′51″V / 40.2821°N 3.99743°V / 40.2821; -3.99743
Folkmängd 25 453 (2015-12-30)[1]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 6359320
Läge i Spanien
Red pog.svg
Läge i Spanien
Navalcarnero i Madrid
Navalcarnero i Madrid

Navalcarnero är en spansk kommun i den autonoma regionen Madrid.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Navalcarnero ligger i syd-östra delen av regionen Madrid, cirka 31 kilometer från själva huvudstaden Madrid. Staden ligger på en höjd av 670 meter över havet och har en area av 100,2 km².

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Navalcarnero har 20 161 invånare, 10 235 män och 9 926 kvinnor (19 juli 2007).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Navalcarnero grundades vid slutet av 1499 av staden Segovia, för att få slut på konflikterna i området. Sedan 1480 (när de Katolska kungarna styrde över Sexmo de Valdemoro och Sexmo de Casarrubios), hade området mer och mer tagits i anspråk av vasaller tillhörande markisen av Moya och klosterpriorn (comendador) don Gonzalo Chacón.

Den 10 oktober 1499 utsågs den första borgmästaren i Navalcarnero av de sex boende i Perales som hade grundat staden.

Kommunkriget[redigera | redigera wikitext]

Strax efter grundandet av Navalcarnero, omkring 1521, uppstod i Kastilien en betydande strid i försvaret av de kommunala rättigheterna, det så kallade kommunkriget i Kastilien. Till försvar för Navalcarnero kom från Segovia stadsfullmäktigeledamoten och talesman för kommunrådet Alonso de Arreo.

Stadsprivilegier[redigera | redigera wikitext]

Navalcarnero låg under Segovias jurisdiktion från 1499 till 1627, det vill säga 128 år. Under denna långa period var det ständiga attacker från de närmaste adelsmännen för att göra slut på den nya segovianska bosättningen. Fyra gånger blev byn bränd och åtskilliga fler gånger försökte man förstöra den med handvapen. Staden Segovia påtog sig ansvaret att försvara Navalcarnero från första stunden, och besvarade bestämt varje attack. Mot markisen av Moya och hans efterföljande, som gjorde anspråk på betesmarker vid Marimartín, låg staden i fejd för att försvara Navalcarneros gränser från stadens grundande till 1592, det vill säga nittiotre år. Mot kommendör don Gonzalo Chacón och hans efterföljare, som ville lägga till sig resten av Navalcarneros mark, inklusive befolkning, hade staden en annan fejd som varade från stadens grundande till 1617, det vill säga 118 år. Båda striderna bekostades av Ciudad y Tierra de Segovia för att staden skulle bli kvar under segoviansk jurisdiktion.

När de huvudsakliga striderna var tillända – 1592 med efterföljarna till markisen av Moya och 1617 med efterföljarna till Gonzalo Chacón – frigjorde sig befolkningen från staden Segovia genom att av kronan köpa sin egen jurisdiktion och göra sig till en oberoende stad. I Segovia mötte denna frigörelse stort ogillande och man kämpade tappert för att det inte skulle ske. Men Navalcarnero förnekade inte sina rötter och i stadens vapen ingår nu som en del Segovias vapensköld.


Kungligt bröllop. Privilegium att titulera sig "Kunglig stad"[redigera | redigera wikitext]

Den 7 oktober 1649, blev Navalcarnero vittne till den viktigaste händelsen i hela sin historia: bröllopet mellan Filip IV av Spanien och hans systerdotter ärkehertiginnan Doña Maria Anna av Österrike.

Felipe IV:s tacksamhet gentemot Navalcarnero för att ha tagit del i hans kungliga bröllop och för att skapa ett minne därav utfärdades ett privilegium, daterat i Madrid den 4 juni 1651, där han gav staden ynnesten att kunna titulera sig "La Villa de Villa Real de Navalcarnero". Titeln "Villa" (stad) hade Navalcarnero redan fått 1627, då staden frigjordes från Segovia. Nu kunde staden, tack vare det kungliga bröllopet, lägga till ytterligare en titel "Villa Real" (kunglig stad). Det är av detta skäl som "Villa" återkommer dubbelt i namnet. I previligiet står det:

la hago, e yntitulo, la Villa de Villa Real de Navalcarnero

.

Spanska tronföljdskriget och självständighetskriget[redigera | redigera wikitext]

I Spanska tronföljdskriget hjälpte Navalcarnero till med försörjningen av trupperna på Filip V de Borbóns sida efter order från Consejo de Castilla.

Staden hade också en viktig roll i Spanska självständighetskriget, under vilket borgmästaren Antonio Celedonio Lorente skickade meddelande till Talavera, Trujillo, Badajoz och Sevilla den 2 maj 1808, om resningen i Madrid mot fransmännen, vilket slutade med att de slöt upp i försvaret av fosterlandet. På några få dagar beväpnade sig hela Extremadura för att bekämpa inkräktaren.

Turism[redigera | redigera wikitext]

Staden Navalcarnero (La Villa Real de Navalcarnero) är i dag ett av de fem viktigaste turistmålet i Comunidad de Madrid (tillsammans med Alcalá de Henares, Aranjuez, Chinchón och El Escorial).

Staden har funnits i mer än fem sekler och varit med om flera historiska händelser, såväl Filip IV:s bröllop som upproret mot fransmännen under Spanska självständighetskriget.

Kyrkan “Nuestra Señora de la Asunción” utsågs 1982 till historiskt-artistiskt monument. Torget intill kyrkan fick 2000 utmärkelsen “historiskt minnesmärke av kulturellt intresse”. Stadens på så sätt uppmärksammade historiska centrum och även andra delar av betydelse från stadens historia har därmed kunnat räddas och bevaras.

Kyrkan, torget och närmaste omgivningen ger nu en betydande dragkraft åt turismen i staden.

Gastronomí[redigera | redigera wikitext]

Navalcarnero är känt för sitt traditionella kastilianska kök som serveras i många restauranger i staden.

Platser av intresse[redigera | redigera wikitext]

Iglesia Nuestra Señora de la Asunción
 • Plaza de Segovia (Segoviatorget)
 • Iglesia parroquial Ntra. Sra. de la Asunción
 • Plaza de San José
 • Puerta del sol - Monumento a Felipe IV
 • Casa de la cadena
 • Casa de la cultura
 • Teatro municipal
 • Monumento a los encierros
 • Plaza de Alonso de Arreo
 • Iglesia de Covadonga
 • Museo del vino (Vinmuseet)

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Den viktigaste transportleden är motorvägen A-5 (autovia) från Madrid, men staden kan också nås med hjälp av vägarna:

Transportföretaget Blas y Cía trafikerar Navalcarnera – Móstoles (RENFE, tåglinjerna 529, 529 A, 531 och 531 A), Alcorcóns sjukhus (linje 529 H) och Madrid (Príncipe Pío, linje 528).

Cevesa ger förbinder Madrid (Méndez Álvaro, linje 536), med stadsdelen Fado/Calypo, och med flera stopp längs vägen i Alcorcón, Móstoles och Navalcarnero.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Navalcarnero hos Geonames.org (cc-by); post uppdaterad 2015-12-30; databasdump nerladdad 2016-04-24
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia.