Neoplan N4020

Från Wikipedia
Neoplan N4020
Neoplan N4020 i Poznań, Polen.
Neoplan N4020 i Poznań, Polen.
Grundinformation
MärkeNeoplan
Tillverkning19941999
Konstruktion
KlassStadsbuss
PlattformLåggolvsbuss
Drivlina
MotorLiggande eller stående baktill längsmonterad radmotor av varierande fabrikat
DrivningBakhjulsdrift
VäxellådaAutomat
Dimensioner
Längd14,7 meter
Bredd2,5 meter
Kronologi
EfterträdareNeoplan Centroliner (N4420)
Solaris Urbino 15

Neoplan N4020 är en boggibuss med lågt golv, tillverkad av Neoplan 1994–1999.

Den delar mycket teknik med den kortare Neoplan N4016 men har en extra bakaxel, är cirka 2,7 meter längre och fanns endast med dieseldrift. Motorn monterades antingen stående eller liggande längst bak, bakom bakersta axeln, på längden och till vänster i färdriktningen för att ge plats åt den bakersta in-/utgången.

Motorutbudet bestod av 6-cylindriga förbränningsmotorer från MAN eller DAF. Växellådorna är helautomatiska och av typ Voith eller ZF. Precis som hos många andra bussar i Neoplan N40xx-serien har Neoplan N4020 med liggande motorer ett trappsteg vid den bakersta in-/utgången och ett golv som sluttar något uppåt strax framför drivaxeln medan de med stående motorer har ett genomgående lågt och plant golv i mittgången och vid samtliga in-/utgångar, men då med nackdelen att det blir några färre sittplatser baktill. Samtliga modeller saknar trappsteg i mittgången.

Drivning sker på den främre bakaxeln, den bakersta axeln är, liksom framaxeln, frirullande och styrande. Den bakersta axeln styr svagt åt motsatt håll som framaxeln.

Bussen, som endast såldes i vänsterstyrt utförande för högertrafikländer i Europa, var främst populär i Östeuropa, däribland i Polen och tillverkades även av Polska Neoplan (nuvarande Solaris) under åren 1996–1999. Neoplan N4020 såldes aldrig i Sverige.

Den fanns i dörrkonfiguration 2-2-0 och 2-2-2, alltså alltid dubbla dörrar längst fram och i mitten och ibland även längst bak. Den vanligaste dörrkonfigurationen var 2-2-2 med inåtgående dörrar.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Bussar i Neoplan N40-serien[redigera | redigera wikitext]