Längsmonterat drivpaket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Längsmonterat drivpaket kallas det när motorn i ett fordon är monterad i färdriktningen eller mot färdriktningen, alltså med vevaxeln/svänghjulet pekande framåt eller bakåt. Detta är vanligast förekommande på bakhjulsdrivna bilar med motorn fram, svansmotor- och mittmotorbilar. Alla bilar med svansmotor har motorn ställd mot färdriktningen med växellådan över bakaxeln. I vissa äldre framhjulsdrivna bilar som till exempel SAAB Sonett (första generationen) och SAAB 99 kan motorn vara längsmonterad med svänghjulet mot färdriktningen och driva framhjulen med växellådan monterad under, eller framför motorn, (se: främre mittmotor). Längsplacerad motor med växellådan bakom motorn är vanligare, och t.ex. Audi har använt den layouten på sina modeller 80, 100, A4 och A6. I de fall där bilarna finns i en fyrhjulsdriven version underlättar det att ha växellådan bakom motorn, något som även Subaru använder på alla sina modeller - i kombination med en kort och bred boxermotor. Idag har de flesta personbilar motorn tvärställd och drivande på framhjulen då det tar mindre plats än om motorn är ställd på längden. Fyrhjulsdrivningen kan då ordnas genom en extra utgående axel från växellådan som driver bakaxeln via en Haldex-koppling.

De flesta lastbilar och bussar har längsmonterade motorer, där de är frontmonterade under förarplatsen hos lastbilar och monterande fram, i mitten, eller bak, bakom bakaxeln hos bussar.

Bussar med lågentré (insteg till golvet bak) eller högt golv genom hela bussen, har numera vanligtvis motorn monterad mitt emellan hjulen och bakom bakaxeln. Vissa, framförallt äldre bussar av till exempel Volvo, kan ha motorn i mitten och mindre bussar av olika märken kan ha motorn fram. Den kan vara stående, men även liggande eller lutande placerad för att inte ta upp för mycket plats. Bussar med helt lågt golv har, för att få ett så plant golv bakom bakaxeln som möjligt, en asymmetrisk montering av drivpaketet. Volvo har även ett chassi (Volvo B9S) med motorn längsmonterad mellan främre axlarna och placerad stående åt vänster.

Längsmonterad Volvo-motor i en VW-bubbla

Se även[redigera | redigera wikitext]